• Οικονομία

    ΗΠΑ: Απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης το α’ τρίμηνο – Στο 1,6% το ΑΕΠ

    • NewsRoom
    Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ

    Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ


    Mε ρυθμό 1,6% αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2024, ένα ποσοστό πολύ πιο χαμηλό από το αναμενόμενο, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός και οι μειώσεις των καταναλωτικών δαπανών, οδηγούν τους επενδυτές μακριά από την προσδοκία της μείωσης των επιτοκίων.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση του πρώτου τριμήνου, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6%, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι είχε καταγράψει ισχυρή ανάπτυξη 3,4% και η μέση εκτίμηση των αναλυτών έβλεπε σημαντική μικρότερη κάμψη στο 2,4%.

    Ειδικότερα, η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος περιόρισε μεγάλο μέρος της ανάπτυξης, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής δαπάνης, ο οποίος είναι ο πιο σημαντικός για την οικονομία, κινήθηκε με ρυθμό σημαντικά χαμηλότερο των προβλέψεων, στο 2,5% έναντι εκτίμησης για 3%.

    Ταυτόχρονα, ο δείκτης προσωπικών δαπανών (PCE), το μέτρο το οποίο η Fed θεωρεί πιο ενδεικτικό των πληθωριστικών τάσεων, “έτρεξε” με ρυθμό 3,7% στο τρίμηνο ξεπερνώντας σημαντικά τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για 3,4%

    Την ίδια στιγμή,  οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν και τα futures των δεικτών της Wall Street διεύρυναν αισθητά τις απώλειες που σημείωναν από το πρωί.

    Ειδικότερα, οι αποδόσεις σε όλο το εύρος των αμερικανικών τίτλων ενισχύονται κατά περισσότερο από 60 μονάδες βάσης, με το 2ετές να πατάει πλέον το 5% και το 10ετές στο 4,717%.

    Στις μετοχές και οι τρεις δείκτες κινούνται με σημαντικές απώλειες που ξεπερνούν το 1%, τα futures του Dow Jones στο -1,1%, του S&P 500 στο -1,2% και του Nasdaq στο -1,6%

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ελπίζει ότι η εύρωστη οικονομία θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

    Ωστόσο, το κόστος δανεισμού εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό 23 ετών, με τους επενδυτές να περιορίζουν τα στοιχήματά τους, όσον αφορά τις φορές που η Fed θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Πετρέλαιο: Μικρή υποχώρηση για WTI και Brent μετά τη μείωση ζήτησης βενζίνης στις ΗΠΑ

    ΗΠΑ: Αξιωματούχος επιβεβαιώνει την παράδοση πυραύλων ATACMS στην Ουκρανία

    ΗΠΑ: Αυξήθηκαν τον Μάρτιο οι παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών



    ΣΧΟΛΙΑ