• Οικονομία

    ΗΠΑ: Απειλούν με κυρώσεις την ΕΕ μετά την «δικαίωση» στη διαμάχη για την Airbus

    • NewsRoom

    Tom Enders, Διευθύνων Σύμβουλος Airbus


    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αποφάσισε σήμερα, 15 Μαΐου, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αγνόησε τις προειδοποιήσεις να σταματήσει να επιδοτεί την Airbus, παρακινώντας τις ΗΠΑ να απειλήσουν με κυρώσεις σε ευρωπαϊκά προϊόντα αν η ΕΕ δεν σταματήσει να «βλάπτει τα αμερικανικά συμφέροντα»

    Σύμφωνα με το Reuters, ο Π.Ο.Ε. ανέφερε πως η Ε.Ε. δεν απέσυρε την στήριξη για τα αεροσκάφη Α380 και Α350 της Airbus – υπό την μορφή των προνομιακών κυβερνητικών δανείων για την μεγαλύτερη αεροπορική του κόσμου -, προκαλώντας απώλειες στην αμερικανική Boeing.

    Ωστόσο, ο οργανισμός με έδρα την Γενεύη απέρριψε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι τα δάνεια για τα πιο δημοφιλή μοντέλα της Airbus, τα Α320 και Α330, είχαν μεγάλο κόστος για την Boeing σε πωλήσεις.

    Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εξωτερικό Εμπόριο, Ρόμπερτ Λάιτχιζερ, ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλει αντίμετρα σε ευρωπαϊκά αγαθά, αν η Ε.Ε. δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Π.Ο.Ε.

    Η Boeing έχει υπολογίσει ότι οι δασμοί αυτοί μπορεί να ανέλθουν σε δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ξεκινώντας από το 2019. «Αυτή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη έγκριση από τον Π.Ο.Ε. για δασμούς» σημείωσε σε ανακοίνωση.

    Η Κομισιόν ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας που χαρακτηρίστηκε ως λανθασμένη στα προηγούμενα στάδια αυτής της μακροχρόνιας υπόθεσης έχει λήξει το 2011, και πως θα συμμορφωθεί αμέσως με τα εναπομείναντα μέτρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τομ Έντερς (Airbus): Το Brexit καθιστά αβέβαιο το επενδυτικό μέλλον της Βρετανίας



    ΣΧΟΛΙΑ