ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την πρωτοβουλία να εκκινήσει νέο κύκλο επαφών με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους έλαβε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων Νίκου Μηλαπίδη, με κύριο θέμα των διαβουλεύσεων το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς και τη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού που προτείνεται σε αυτό.
Συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά στη χρήση μαθηματικού τύπου ως έναν πιο αντικειμενικό, προβλέψιμο και διαφανή τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, στη βάση του παραδείγματος του γαλλικού συστήματος αλλά και παρόμοιων συστημάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ο μαθηματικός τύπος προτείνεται να λαμβάνει υπόψιν τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας. Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία θα αποτελείται κυρίως από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να διατυπώνει γνώμη για το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και την επικαιροποίησή του, αναβαθμίζοντας έτσι τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία. Επιπλέον, προτείνεται η κατάρτιση οδικού χάρτη («σχεδίου δράσης») για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόρισμα παραδόθηκε στην Υπουργό από την Πρόεδρο της Επιτροπής, καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου στις 8 Οκτωβρίου και σε χρονικό διάστημα μόλις μίας εβδομάδας η κα Κεραμέως ενεργοποιεί τον διάλογο για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, με την αυλαία των συναντήσεων να ανοίγει με την ΓΣΕΕ.
Η συνάντηση της Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 15 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των λοιπών εθνικών κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΣΕΒ).
Υπενθυμίζεται ότι η κα Κεραμέως έχει ήδη πραγματοποιήσει έναν πρώτο κύκλο συνομιλιών με τους εκπροσώπους όλων τους εθνικών κοινωνικών εταίρων, στο πλαίσιο του Κοινωνικού Συμφώνου Εργασίας που προωθεί, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Διαβάστε επίσης
Πηγές Τσίπρα διαψεύδουν τον Γιώργο Λιάνη περί συγγνώμης στον Ευάγγελο Βενιζέλο
Κ. Χατζηδάκης: Σημαντική η πρόοδος στην μείωση των κόκκινων δανείων
Ισραήλ: Ισραηλινοί σπεύδουν στα καταφύγια καθώς σειρήνες ηχούν στο κεντρικό τμήμα της χώρας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Stoiximan καλωσορίζει την Ελίνα Τζένγκο στην ομάδα των αθλητών της
- Τι θα απασχολήσει τη Σύνοδο για το AI στην Ινδία
- Πρίγκιπας Χάρι-Μέγκαν Μαρκλ: Το ραντεβού τους στο NBA All Star Game
- Διορία 60 ημερών στη Χαμάς για αφοπλισμό – «Διαφορετικά θα επανεκκινήσουν οι επιχειρήσεις», προειδοποιεί στενός συνεργάτης του Νετανιάχου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.