ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υπέρ μιας ταχείας συμφωνίας για τις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, μέσω της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου ενεργειακής κρίσης, τάσσονται με άρθρο τους στη γαλλική εφημερίδα Le Monde οι τρεις βασικοί οικονομολόγοι του οικονομικού Ινστιτούτου Bruegel, Ταλιαπιέτρα, Ζάχμαν και Ζετελμάγερ.
Οι τρεις οικονομολόγοι προκρίνουν τη λύση του ταμείου και όχι της επιβολής ανώτατου ορίου στις τιμές, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή πλαφόν θα μπορούσε να βλάψει την ικανότητα της Ευρώπης να αγοράζει φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές.
Θεωρούν, ωστόσο, ότι οι υποστηρικτές της επιβολής πλαφόν στις τιμές έχουν δίκιο να φοβούνται πως ούτε οι εθνικές επιδοτήσεις αποτελούν βιώσιμη λύση καθώς αυτό θα μπορούσε να θέσει τις δημοσιονομικά πιο αδύναμες χώρες της ΕΕ σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Προτείνουν η ΕΕ να εγκαταλείψει την ιδέα των ανώτατων ορίων τιμών και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με διαφάνεια, υπό τη μορφή ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την προστασία των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, ενθαρρύνοντας παράλληλα την εξοικονόμηση ενέργειας και επιταχύνοντας την ανάπτυξη καθαρών λύσεων. Η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να ενοποιήσει τη ζήτηση φυσικού αερίου σε ένα κοινό σύστημα αγορών για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της δύναμη, όσον αφορά στις εξωτερικές προμήθειες, τονίζουν.
Κατά την άποψή τους, η τρέχουσα διαφωνία, σχετικά με το ανώτατο όριο τιμών, αναζωπυρώνει παλιές διαιρέσεις στην Ευρώπη, εμποδίζει τη συμφωνία για μια συντονισμένη λύση και υπονομεύει την ενότητα της ΕΕ απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, ενώ η δημιουργία ενός στενά περιορισμένου ευρωπαϊκού ταμείου ενεργειακής κρίσης και η έναρξη κοινής αγοράς φυσικού αερίου είναι λύσεις που θα μπορούσαν να ωφελήσουν όλες τις χώρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Βεσυρόπουλος: Έως 21 Δεκεμβρίου η καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος θέρμανσης
Διεθνή ΜΜΕ καλούν τις ΗΠΑ να αποσύρει τις κατηγορίες κατά του Τζούλιαν Ασάνζ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λίβανος: Εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ζητά η Βηρυτός για να εδραιωθεί η εκεχειρία
- Wall Street: Ισχυρές απώλειες άνω του 1% για τους δείκτες έφερε το άλμα των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων
- Πόρισμα ΓΕΕΘΑ – ΕΥΠ: Από τεχνική βλάβη η πορεία του θαλάσσιου drone στη Λευκάδα
- Πετρέλαιο: Άλμα άνω του 3,5% με φόντο τις απειλές Τραμπ κατά του Ιράν – Στα 109 δολάρια το Brent
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.