• Οικονομία

    Morgan Stanley: Τι προβλέπει για την ελληνική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο και το 2024

    Morgan Stanley προβλέψεις για την ελληνική οικονομία


    H Morgan Stanley και η Chiara Zangarelli προβλέπουν ότι τα  στοιχεία που θα ανακοινωθούν για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου αναμένεται να υποδηλώνουν επιβράδυνση, ωστόσο, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να διατηρήσει μια σταθερή ανάπτυξη σε επίπεδο έτους.

    Η χώρα, συνολικά, προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις από την Ευρωζώνη και το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τη Zangarelli, οι επενδύσεις αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω ανάπτυξη, χάρη στην εφαρμογή του ταμείου ανάκαμψης.

    Η ελληνική οικονομική ανάπτυξη θα σημειώσει ρυθμό ανόδου της τάξεως του 0,4% το τρίτο τρίμηνο, ποσοστό που υποχωρεί από την ανάπτυξη 1,3% το δεύτερο τρίμηνο.  Από την άλλη πλευρά  όμως, η πρόβλεψη του οίκου είναι ότι η οικονομία προβλέπεται να επεκταθεί κατά 2,3% το 2023 και το 2024,προτού να συνεχίσει με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2025.

    Η αναλύτρια του οίκου προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 3,3% φέτος, ακολουθούμενος από περαιτέρω μείωση στο 2,2% το 2024 και στο 2,1% το 2025. Επιπρόσθετα, το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να μειωθεί από 2,2% του ΑΕΠ φέτος σε 1,2 % το 2024 και 1% το 2025. Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ από 160,5% σε 153%, 147,9%, αντίστοιχα.

    Οι επενδύσεις αναμένεται να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης το 2024 και το 2025, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αυξημένης εισροής ξένων άμεσων επενδύσεων και των κεφαλαίων ανάκαμψης από την ΕΕ.

    Αυτό θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και της κλιμάκωσης των δαπανών δανεισμού.

    Επιπλέον, η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου, αν και οι καθαρές εξαγωγές ενδέχεται να έχουν ελαφρώς αρνητικό αντίκτυπο.

    Τέλος, αναμένεται ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να αυξάνεται σημαντικά, συμβάλλοντας έτσι περισσότερο στην ανάπτυξη το 2023 και περίπου το μισό της ανάπτυξης το 2024 και το 2025. Η επενδυτική τράπεζα προτείνει επίσης ότι τα πραγματικά εισοδήματα στην Ελλάδα θα είναι θετικά, καθώς θα επηρεαστούν ευνοϊκά τόσο από το χαμηλότερο πληθωρισμό, όσο και από την αύξηση των μισθών.

    Διαβάστε επίσης:

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Δύσκολος μήνας ο Δεκέμβριος για τις αμερικανικές μετοχές

    Ebury: Οι χρηματοπιστωτικές αγορές πανηγυρίζουν καθώς τα επιτόκια πέφτουν κατακόρυφα

    Bitcoin: Παραμένει κοντά στα 42.000 δολάρια – Κινείται αντίθετα από τις αγορές μετοχών



    ΣΧΟΛΙΑ