Οικονομία

Σταϊκούρας για πρωτογενές πλεόνασμα: Μηδενίσαμε το έλλειμμα ενώ πήραμε από τα πιο γενναιόδωρα μέτρα στην Ευρώπη

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κάνουν δηλώσεις για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 86η ΔΕΘ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κάνουν δηλώσεις για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 86η ΔΕΘ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Με οριακό πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ αντί για έλλειμμα 1,6% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός έκλεισε το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat.

Σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε δηλώσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου, που έρχεται ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε: «Τα σημερινά, επίσημα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε να μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2022, καταγράφοντας μάλιστα και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Πετύχαμε έτσι, όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, Κράτος και Κυβέρνηση, την μεγαλύτερη – πανευρωπαϊκά – δημοσιονομική βελτίωση, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη. Το ίδιο έτος, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 26 δισ. ευρώ. Και το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 23% του ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Επέστρεψε, δυναμικά, στο ευρωπαϊκό προσκήνιο.

Μεγεθύνεται, πλέον, με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη, από ουραγός σε επιδόσεις την προηγούμενη τετραετία. Τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται και βελτιώνονται. Το παραγωγικό μοντέλο της πατρίδας μας αλλάζει, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Με λίγα λόγια, η Ελλάδα έχει χαράξει νέα πορεία και κινείται σε έναν πιο ελπιδοφόρο δρόμο. Πετυχαίνουμε, όλοι μαζί, την προώθηση μιας σύγχρονης, παραγωγικής, ανταγωνιστικής, εξωστρεφούς και βιώσιμα αναπτυσσόμενης οικονομίας.

Μια οικονομία με νοικοκυρεμένα και ευσταθή δημόσια οικονομικά. Μια ανθεκτική και ισχυρή οικονομία. Μια Ελλάδα ισχυρή και δίκαιη. Μια Ελλάδα που αποπνέει αυτοπεποίθηση, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τόνισε πως η χώρα μας πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Όπως αναφέρει, «Το 2022 πετύχαμε, τελικά, πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και μικρό, ένα χρόνο νωρίτερα του αναμενόμενου. Παρά τις εξωγενείς κρίσεις. Αυτό, διασφαλίζει συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας και θέτει τις βάσεις για μια εξαιρετική αναπτυξιακή πορεία. Μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση, με μεταρρυθμιστικό πρόσημο, μπορεί να συνεχίσει αυτόν τον ενάρετο κύκλο, στον οποίο έχει μπει η ελληνική οικονομία».

Διαβάστε επίσης:

Ανατροπή από τη Eurostat: Με πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% έκλεισε το 2022ΣΧΟΛΙΑ