• Οικονομία

    Ανατροπή από τη Eurostat: Με πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% έκλεισε το 2022

    Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας


    Με πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ ή 272 εκατ. ευρώ έκλεισε τελικά δημοσιονομικά το 2022, σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat.

    Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε θέσει ως αρχικό στόχο την συρρίκνωση του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022 στο 1,6% του ΑΕΠ. Προ ημερών ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε εκτιμήσει ότι το έλλειμμα του 2022 έχει σχεδόν μηδενιστεί.

    Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat για το αν η τελευταία δόση των 740 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα θα εγγραφεί στην περσινή χρήση. Αυτό φαίνεται πως αποτέλεσε το «κλειδί» ώστε να αναθεωρηθεί το ταμειακό ισοζύγιο, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του 2022 να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,1%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία για το σύνολο του 2022, το ΑΕΠ της χώρας μας βρέθηκε στα 208,03 δισ. ευρώ έναντι των 181,67 δισ. ευρώ το 2021. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης αποκλιμακώθηκε πέρυσι στα 356,25 δισ. ευρώ (171,3% του ΑΕΠ) από τα 353,489 δισ. το 2021 (194,6% του ΑΕΠ), δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς μειώθηκε κατά σχεδόν 3 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος.

    Αυτή η… ανατροπή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μάλλον διασφαλίζει την υπέρβαση και του φετινού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει τεθεί στο 0,7% του ΑΕΠ και δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί κοντά στο 1%, αποτελώντας μια ευχάριστη «έκπληξη» για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

    Άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να καταθέσει μέχρι το τέλος του μήνα το Πρόγραμμα Σταθερότητας στην Κομισιόν, στο οποίο θα περιγράφονται και όλοι οι νέοι αναθεωρημένοι στόχοι της ελληνικής οικονομίας.

    Όπως εκτιμάται, αυτά τα στοιχεία αποτελούν το «κλειδί» για την… είσοδο της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα.

    Διαβάστε επίσης:

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το δεύτερο εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ