• Οικονομία

    Οι παρατηρήσεις της ΕΚΤ για τον Ηρακλή

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα


    Θετική επίδραση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στη μείωση των επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω της τιτλοποίησης περιουσιακών στοιχείων που προωθείται μέσω του σχεδίου Ηρακλής, διαπιστώνει η ΕΚΤ στη γνωμοδότηση που δημοσιοποίησε πριν από λίγο για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

    Παρατηρεί ωστόσο ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να διασφαλίσει ότι:

    i) το πρόγραμμα θα προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον από τρίτους, ιδίως όσον αφορά τις ομολογίες χαμηλής προτεραιότητας και, εφόσον εκδίδονται τέτοιες, τις ομολογίες μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας, και

    ii) θα αποσοβηθούν διαφωνίες ή/και ένδικες διαφορές ως προς το κύρος, το ύψος, τη διάρκεια και λοιπά χαρακτηριστικά των εγγυήσεων του Δημοσίου.

    Ορισμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου ενδέχεται να δημιουργήσουν νομική αβεβαιότητα, παρατηρεί η ΕΚΤ και σημειώνει ότι θα μπορούσαν να αναδιατυπωθούν αποτελεσματικά για την ενίσχυση της σαφήνειας και τη μείωση των κινδύνων.

    Ιδιαιτέρως σημαντικό θεωρεί η ΕΚΤ να περιγραφούν με επαρκή σαφήνεια στο σχέδιο νόμου ή στη δευτερογενή νομοθεσία που πρόκειται να εκδοθεί τα παρακάτω σημειώνει τα οποία, όπως σημειώνει, θα επηρεάσουν την εκτελεστότητα της εγγύησης του Δημοσίου και, συνεπώς, και την εν γένει αποτελεσματικότητα του προγράμματος:

    i) οι ημερομηνίες θέσης σε ισχύ και λήξης της εγγύησης του Δημοσίου∙ και

    ii) οι ειδικότεροι κανόνες υποβολής αιτημάτων για χορήγηση εγγύησης του Δημοσίου.

    Περισσότερη σαφήνεια ζητά η ΕΚΤ σε ότι αφορά στην ακριβή διαδικασία που θα ακολουθείται από την υποβολή αιτήματος κατάπτωσης της εγγύησης ως την καταβολή του ποσού της, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει την ιδιότητα της εγγύησης ως καταβλητέας «σε πρώτη ζήτηση» κατά τα οριζόμενα στο σχέδιο νόμου.

    Τέλος, προτείνεται να αποσαφηνιστούν περαιτέρω οι ειδικότεροι κανόνες για την παρακολούθηση των τιτλοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα βάσει των διατάξεών του, τα συναφή απαιτούμενα έγγραφα και τη συχνότητα της παρακολούθησης. Συνιστάται η πρόβλεψη ειδικής ανεξάρτητης οντότητας ως πλέον κατάλληλης για να παρακολουθεί τη συμμόρφωση της εγγύησης με τους προβλεπόμενους όρους έκδοσής της, τις ενέργειες του διαχειριστή και τα γεγονότα που θα προκαλούν κατάπτωση της εγγύησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ