• Οικονομία

    Με την «πλάτη στον τοίχο» η κυβέρνηση αν δεν φέρει νέα ρύθμιση χρεών

    Τα 22 SOS για την επανένταξη στην πάγια ρύθμιση της εφορίας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 120 δόσεις προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

    Πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημικής κρίσης και για τα οποία εξετάζεται να μπουν και αυτά μελλοντικά σε καθεστώς ρύθμισης.

    «Δεν θα αφήσουμε αυτό να γίνει χιονοστιβάδα. Θα έχουμε 120 και περισσότερες δόσεις για να πατήσουν στα πόδια τους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι δόθηκε προτεραιότητα στην υγεία με μέτρα που έχουν σαφές αρνητικό αποτύπωμα και πως η πολιτεία θα είναι δίπλα για να στηρίξει όσους πλήττονται.

    Κατ’ αρχήν, αυτό που θα γίνει είναι να δοθεί παράταση για ένα μήνα, δηλαδή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, πληρωμής της δόσης Νοεμβρίου για να μη χαθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων που έχασαν οι φορολογούμενοι με τις απλήρωτες δόσεις από τον Μάρτιο, την πρώτη πανδημία μέχρι και τον Νοέμβριο.

    Αυτό που θα γίνει είναι να έρθει διάταξη στη Βουλή τις επόμενες μέρες για την δυνατότητα πληρωμής της δόσης Νοεμβρίου μέχρι 31/12.

    Από εκεί και πέρα όμως, το πρόβλημα δεν λύνεται. Τα συσσωρευμένα χρέη της πανδημίας και μόνο ξεπερνούν το 1,2 δις. ευρώ, δηλαδή οι απλήρωτες υποχρεώσεις προς την εφορία. Ταυτόχρονα, τρέχουν οι μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος, τα τέλη κυκλοφορίας και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

    Όλα αυτά προστίθενται και θα δημιουργήσουν ένα μπαλόνι έτοιμο να σκάσει, εκτοξεύοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από τα 140 δις. ευρώ.

    Η κυβέρνηση μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα περί κουλτούρας πληρωμών, αλλά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ειδικά τα πρώτα, μέσα σε συνθήκες καραντίνας στενάζουν.

    Η αγορά ζητεί λοιπόν: 1) κούρεμα χρεών και 2) επαναφορά 120 δόσεων που θα ενταχθούν όλα τα χρέη, διότι τρέχουν τα ισχύοντα και αυτά που θα έρθουν.

    Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός πρωτόγνωρου κραχ, το οποίο μπορεί να αποσοβηθεί μόνο αν διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι. Και το επιχείρημα που έχει η κυβέρνηση απέναντι στους θεσμούς ήταν η επιτυχία της προηγούμενης ρύθμισης, καθώς καταγράφεται αύξηση στις εισπράξεις από τα παλαιά χρέη, αυτών που δημιουργήθηκαν πριν από το 2019.

    Μάλιστα, αναφέρουν πως όταν λέμε για recovery και ξεκίνημα της αγοράς και της οικονομίας μετά τα lockdowns, εννοούμε ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν όλοι.

    Οι ειδήσεις σήμερα

    Επιστρεπτέα Προκαταβολή: 448.203 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση – Στις αρχές Ιανουαρίου ο 5ος κύκλος
    4.350 νέες θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ το Νοέμβριο
    ΙΟΒΕ: Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε σημαντικά τον Νοέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ