• Οικονομία

    Η μεσαία τάξη, το Power Pass και οι επερχόμενες εκλογές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στα ύψη και να έχει βάλει “φωτιά” στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, το θέμα της οικονομίας “πυροδοτεί” και την πολιτική αντιπαράθεση.

    Σημείο αιχμής αυτή τη φορά στάθηκε το Power Pass, το οποίο πληρώνεται σήμερα σε σχεδόν 1,9 εκατ. δικαιούχους. Ο λόγος της αντιπαράθεσης δεν είναι άλλος από την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθήθηκε στην αρχή της εξαγγελίας του μέτρου. Με τον τρόπο που το είχαν “πλασάρει” τα κυβερνητικά στελέχη δόθηκε η εντύπωση στους πολίτες πώς το ποσό που θα λάβουν ως “αποζημίωση” για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος που πλήρωσαν μετά τις αρχές Δεκεμβρίου του 2021, θα ήταν 600 ευρώ.

    Φυσικά, άμεσα στην Υπουργική απόφαση που εξεδόθη αναγραφόταν ξεκάθαρα πως τα ποσά της ενίσχυσης ξεκινούσαν από τα 18 ευρώ και έφταναν έως και τα 600 ευρώ, αφού θα καλύπτεται το 60% των αυξήσεων που έχουν καταβληθεί.

    Για παράδειγμα εάν η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε στο διάστημα Δεκεμβρίου – Μαΐου 2022 αθροιστικά τα 1.000 ευρώ και η κρατική επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί του ποσού των 500 ευρώ της επιβάρυνσης που επωμίσθηκε ο καταναλωτής θα λάβει το 60% δηλαδή 300 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί στην πράξη το οικονομικό επιτελείο ότι το μέτρο παρουσιάστηκε ως οριζόντιο, δηλαδή όλοι οι δικαιούχοι θα λάμβαναν το ποσό των 600 ευρώ και πλέον, όταν μπαίνουν στην πλατφόρμα αντικρύζουν πολύ χαμηλότερα πόσα.

    “Το γεγονός ότι από το Power Pass καλύπτεται το 60% της αύξησης των τιμολογίων ρεύματος και έως τα 600 ευρώ, το μετατρέπει και πάλι αυθαίρετα, ως μη γνωρίζοντας Ελληνική γλώσσα, σε οριζόντιο μέτρο των 600 ευρώ, ανεξαρτήτως εάν κάποιος είχε αύξηση στον λογαριασμό του ή όχι. Προτείνει δηλαδή ένα κοινωνικά άδικο μέτρο, οριζόντιο, ανεξαρτήτως της επιβάρυνσης των νοικοκυριών που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, κοστίζει 2,5 δισ. ευρώ για 4,2 εκατ. δικαιούχους. Και πάλι δηλαδή βρήκε λεφτόδεντρα που θέλει να μοιράσει, χωρίς κανένα κριτήριο, επιβαρύνοντας το σύνολο των φορολογουμένων”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών απαντώντας στα πυρά της Έφης Αχτσιόγλου.

    ” Τους υπενθυμίζουμε ότι οι ίδιοι διαμήνυαν πως θα καλύψουν σχεδόν το σύνολο των νοικοκυριών. Το ποσοστό επιδότησης αφορά το «95% των νοικοκυριών» δήλωνε ο κ. Σταϊκούρας. Σήμερα απλώς επιβεβαιώνουν ότι από τα 4,2 εκατ. νοικοκυριά, στα οποία υπόσχονταν επιδότηση, τελικά 1,7 εκατ. ή το 40% δεν έλαβαν τίποτα”, απάντησε με νέα δήλωση η Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

    Εμμέσως φαίνεται πως επιστρέφει η αντιπαράθεση για τη λεγόμενη μεσαία τάξη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε φορά που πλησιάσει μια εκλογική αναμέτρηση.

    Άλλωστε, το εισοδηματικό όριο που τέθηκε για τη λήψη του επιδόματος του Power Pass και έπειτα για τον β’ κύκλο του Fuel Pass φαίνεται πως οριοθετεί αυτή την οικονομική κατηγορία των πολιτών.

    Η πολιτική και εκλογική ιστορία έχει δείξει ότι η μεσαία τάξη είναι αυτή που… ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις και όποιος κατάφερε να “κερδίσει” τους μικρομεσαίους, έχει τις… ελπίδες με το μέρος του οπότε στηθούν οι κάλπες.

    Διαβάστε επίσης

    Απάντηση Σταϊκούρα στην Αχτσιόγλου για το POWER PASS

     



    ΣΧΟΛΙΑ