• Οικονομία

    DW: Σολτς, Χάμπεκ και Λίντνερ ανακοίνωσαν πακέτο ελαφρύνσεων ύψους 40 δις

    • NewsRoom


    Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Υπουργός Οικονομικών Λίντνερ και ο υπουργός Οικονομίας κ. Χάμπεκ ανακοίνωσαν νέο πρόγραμμα ελαφρύνσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά ύψους 30-40 δισ. ευρώ.

    “Σύντομα” θα προσδιοριστούν όλες οι λεπτομέρειες, όπως είπε, χαρακτηρίζοντας τη φύση του νέου πακέτου ελαφρύνσεων “στοχευμένη και εξατομικευμένη”, ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να βγουν αλώβητοι από τον δύσκολο χειμώνα που επίκειται.

    «Ογκώδες» το πακέτο ελαφρύνσεων

    Για ένα “ογκώδες πακέτο ελαφρύνσεων” έκανε λόγο ο Φιλελεύθερος υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον καγκελάριο και τον Πράσινο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπολογίζοντας το ύψος του σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι και το επόμενο έτος, με τη συγχρηματοδότησή του σταδιακά από πόρους τόσο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού όσο και των κρατιδίων.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις του τηλεοπτικού δικτύου n-tv το συνολικό ύψος των ελαφρύνσεων που θα συμπεριληφθούν στο τρίτο πακέτο θα μπορούσαν να κυμανθούν στα 30 με 40 δισεκατομμύρια ευρώ – σημειωτέον ότι τα δύο πρώτα πακέτα στήριξης ανέρχονται στα 30 δισ. ευρώ.

    Για τον Ρόμπερτ Χάμπεκ σημαντική είναι η άμεση λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εκτόξευσης των τιμών ενέργειας στα ύψη. Τόνισε ωστόσο ότι η Γερμανία “είναι καλά προετοιμασμένη για τον χειμώνα” με τα αποθέματα φυσικού αερίου να βρίσκονται σε καλά επίπεδα (γύρω στο 80%). Η γερμανική συγκυβέρνηση ανακοίνωσε από το Μέζεμπεργκ προσεχώς και τη θέσπιση κανόνων για την αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αποσύνδεσή της από τις τιμές φυσικού αερίου.

    Τι περιλαμβάνει το πακέτο

    Σε κάθε περίπτωση το τρίτο πακέτο εστιάζει κυρίως σε βοηθήματα και επιδόματα, με τη γερμανική κυβέρνηση να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη στήριξη ευρύτατων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται εντονότερα από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό. Το n-tv επικαλούμενο κυβερνητικούς κύκλους δίνει μάλιστα ήδη μια πρώτη εικόνα για τα μέτρα που τέθηκαν στο τραπέζι της υπουργικής διάσκεψης στο Μέζεμπεργκ:

    – Εφάπαξ ενεργειακό επίδομα για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μεταξύ 800 και 1500 ευρώ

    – Επίδομα στέγασης συνδυαστικά με επίδομα θέρμανσης

    – Πρόσθετο εφάπαξ επίδομα τέκνων

    – Πρόσθετο βοήθημα για χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων και φοιτητές

    – Οικονομική βοήθεια ή δάνεια με ευνοϊκούς όρους για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Σχετικά με την πρόταση των Πρασίνων για επιβολή φόρου επί των κερδών ενεργειακών εταιρειών, οι Φιλελεύθεροι εξακολουθούν να προβάλλουν ενστάσεις. Φαίνεται όμως ότι η συγκυβέρνηση – και ο Κρίστιαν Λίντνερ – συμφωνούν ότι πρέπει να τεθούν όρια για την εξάλειψη της κερδοσκοπίας από ορισμένες ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες φαίνεται ότι επωφελούνται από την κατάσταση αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά ενέργειας.

    Διαβάστε επίσης

    Η ρωσική ένοπλη αντιπολίτευση ενώθηκε στην Ουκρανία

    Ερώτηση στην Κομισιόν για τις αθέμιτες πρακτικές της Τουρκίας στη Ναυτιλία

    Τουρκία: Σύμβουλος του Ερντογάν παραιτείται έπειτα από κατηγορίες για διαφθορά



    ΣΧΟΛΙΑ