• Οικονομία

    Βιλερουά ντε Γκαλό: Αρνητικός σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

    • NewsRoom
    Βιλερουά ντε Γκαλό

    Βιλερουά ντε Γκαλό


    Στο φόντο της επερχόμενης ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα τοποθετήθηκε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Βιλερουά ντε Γκαλό, επισημαίνοντας πως η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ οφείλει να έχει “τακτικό και προβλέψιμο” χαρακτήρα.

    Η κατάσταση που δημιουργήθηκε σε ένα τοπίο αύξησης του πληθωρισμού, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης που επήλθε από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, φαίνεται πως εξαπλώθηκε στην ευρύτερη οικονομία επηρεάζοντας και τις υπηρεσίες, χωρίς, ωστόσο να υπάρχουν αντίστοιχες ενδείξεις ανόδου μισθών – τιμών.

    Συνεχίζοντας, τόνισε παρά τις δεδομένες συνθήκες δεν εκτιμά πιθανό το ενδεχόμενο νέας ύφεσης στην Ευρώπη για το 2022, εάν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί για το 2023.

    Αναφερόμενος στη γαλλική οικονομία, προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό της τάξεως του 2,3% , που πιθανά θα την ακολουθήσει, στα πιο αισιόδοξα σενάρια, απότομη επιβράδυνση το επόμενο έτος.

    Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να φτάνει τον Αύγουστο στο 9,1%, οι Bank of America και Goldman Sachs αναθεωρώντας τις εκτιμήσεις τους για τα επιτόκια της τράπεζας προβλέπουν ραγδαία αύξηση στη συνεδρίαση Σεπτεμβρίου που μπορεί να κυμαίνεται στις 75 μονάδες βάσης (0,75%) στα πρότυπα της Fed.

    Στο ίδιο κλίμα, τα πονταρίσματα στα swaps που είναι συνδεδεμένα με τα επιτόκια της ευρωτράπεζας δείχνουν ότι οι traders αναμένουν  πλέον μία αύξηση της τάξεως των 75 μ.β. έως τον Οκτώβριο (και άλλη μία ύψους 50 μ.β.).

     

    Στουρνάρας: «Θα ήταν λάθος η πολύ μεγάλη αύξηση των επιτοκίων»

    Πτώση στις ευρωαγορές μετά το νέο ρεκόρ πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: «Πράσινο φως» στο squeeze-out για την Ευρωπαϊκή Πίστη



    ΣΧΟΛΙΑ