• Οικονομία

    «Η Ελλάδα μπορεί» το μήνυμα των αγορών με τα 30 δισ. που έβαλαν στο τραπέζι


    Η Ελλάδα μπορεί. Αυτό είναι το ηχηρότατο μήνυμα που εκπέμπουν οι αγορές μέσω του πρωτοφανούς ενδιαφέροντος που δείχνουν προκειμένου να διοχετεύσουν επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα μας.

    Μέσα σε ελάχιστες μέρες, μπήκαν στο «τραπέζι» περίπου 30 δισ. ευρώ για να καλύψουν ομολογιακές εκδόσεις τόσο του Ελληνικού Δημοσίου όσο και των τραπεζών. Η προσφορά αυτή ξεπερνά κάθε προηγούμενο και φανερώνει ότι η Ελλάδα επανέρχεται στην κανονικότητα, έχοντας μάλιστα σημαντικές προοπτικές μπροστά της.

    Το 15ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, για το οποίο οι προσφορές έφτασαν στα 18,8 δισ. ευρώ, είναι εμφανές ότι λειτούργησε σαν παγοθραυστικό, σπάζοντας τον πιστωτικό πάγο της χώρας. Ακολούθησε το Tier II ομόλογο της Alpha Bank για το οποίο οι προσφορές έφτασαν στα 5,5 δισ. ευρώ. Καλύπτοντας πάνω 10 φορές το ζητούμενο ποσό. Τώρα η σκυτάλη έχει περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς, για την οποία, λίγο πριν κλείσει το βιβλίο προσφορών, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το δικό της Tier II άνω των 4 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, το 10ετές ελληνικό ομόλογο κινείται κάτω από το 1%, ερχόμενο να συμπληρώσει το παζλ των πρωτόγνωρων καταστάσεων που βιώνει η χώρα ως προορισμός επενδυτικών κεφαλαίων.

    Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει ακόμη πιστοληπτική διαβάθμιση, αυτό παρακάμπτεται από τις αγορές, οι οποίες εστιάζουν μόνο και μόνο στα προσφερόμενα επιτόκια, καθώς έχει εξουδετερωθεί πλέον και το πιστωτικό ρίσκο της χώρας.

    Αν και ορισμένες πλευρές θεωρούν υπερβολικά χαμηλές τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, εντούτοις αυτό είναι απόρροια της τεράστιας ρευστότητας που υπάρχει στο διεθνές σύστημα και αναζητεί καλύτερες πηγές αποδόσεων. Όλα αυτά όταν στον διεθνή περίγυρο τα αρνητικά επιτόκια αποτελούν την κυρίαρχη τάση.

    Καθώς η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει συγκριτικά μεγαλύτερα επιτόκια, γίνεται πόλος έλξης των κεφαλαίων αυτών. Εκτιμάται ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, κάτι που δείχνει ότι τόσο οι τράπεζες όσο και οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μπροστά τους μια μοναδική ευκαιρία να προσελκύσουν κεφάλαια. Είτε για να «θωρακίσουν» τους ισολογισμούς τους είτε για να απορροφήσουν χρηματικούς πόρους που μπορούν να τονώσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια.

    Στην παρούσα φάση, τα ομόλογα, κρατικά και εταιρικά, βρίσκονται στο προσκήνιο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Και τούτο γιατί τα περισσότερα χρηματιστήρια, κυρίως της Ευρώπης, εμφανίζουν ορατά συμπτώματα κόπωσης και κορεσμού, ενώ η αβεβαιότητα επιτείνεται λόγω της ανησυχητικής εξάπλωσης του κοροναϊού.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, πολλά επενδυτικά κεφάλαια βάζουν περισσότερο ρίσκο στις τοποθετήσεις τους, μετακινούμενα προς ομολογιακές εκδόσεις όπως αυτές της Ελλάδας που, λόγω των επιτοκίων που προσφέρουν, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στις αποδόσεις.

    Η εμπιστοσύνη των ξένων σαφώς και έχει ενισχυθεί από τη στιγμή κατά την οποία η νέα κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφέστατη τη φιλοεπενδυτική πολιτική της, με στόχο τη βιώσιμη ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.



    ΣΧΟΛΙΑ