• Τράπεζες

    Alpha Bank: Στο 4,25% κλείδωσε το επιτόκιο για το Tier II

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Στο 4,25% κλείδωσε το προσφερόμενο επιτόκιο για την ομολογιακή έκδοση Tier II της Alpha Bank.

    Tο συγκεκριμένο ομόλογο άνοιξε νωρίς σήμερα το πρωί με επιτοκιακό εύρος 5-5,25% αλλά λόγω της εκρηκτικής ζήτησης υπήρξε ραγδαία αποκλιμάκωση.

    Λίγα λεπτά πριν από τις 13:00, το συνολικό ύψος των προσφορών είχε φτάσει στα επίπεδα των 5,5, δισ. ευρώ. Δηλαδή σε υπερδεκαπλάσιο ποσό από αυτό των 500 εκατ. ευρώ που σκοπεύει να αντλήσει με το 10ετούς διάρκειας ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης η Alpha Bank.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το ομόλογο θα είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας. Και αναμένεται να βαθμολογηθεί με Caa2 και CCC από τη Moody’s και την S&P αντίστοιχα.

    Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Citi, Goldman Sachs International, HSBC, J.P. Morgan και NatWest.

    Να σημειωθεί ότι τα μηνύματα από την επενδυτική κοινότητα είναι θετικά όχι μόνο για την κάλυψη της έκδοσης, αλλά κυρίως για το επίπεδο της τιμολόγησης, που προεξοφλείται ότι θα είναι ελκυστική, καθώς συνοδεύεται από το ευρύτερο σχέδιο για την εξυγίανση της τράπεζας από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πρόκειται για το project Galaxy, για το οποίο η τράπεζα αναμένει δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές στα τέλη Μαρτίου.

    Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, η τράπεζα στοχεύει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) έως 800 εκατ. ευρώ εντός του 2020. Και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε δεύτερη έκδοση μετά την ολοκλήρωση του Galaxy.

    Εξάλλου η Alpha Bank, «επενδύοντας» στη βελτίωση του κλίματος στις αγορές, είχε τηρήσει στάση αναμονής το 2019 και δεν είχε προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου Tier II, όπως είχαν κάνει η Τράπεζα Πειραιώς (με 9,75%) και η Εθνική Τράπεζα (με 8,25%).

    Ακόμα σημειώνεται ότι σε έκθεση του Keefe, Bruyette & Woods (KBW) για τις ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank αναδεικνύεται ως η μοναδική ελληνική τράπεζα με σύσταση «Οutperform» (υπεραπόδοση) και ως η κορυφαία επιλογή του επενδυτικού οίκου ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες που μπορεί να επωφεληθεί με τον καλύτερο τρόπο από την περαιτέρω βελτίωση των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, χάρη στη βέλτιστη αναλογία ποιότητας κεφαλαίων και σταθμισμένου ενεργητικού.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η Alpha Bank διαθέτει:

    – Ισχυρή οργανική κερδοφορία που οδηγεί στο υψηλότερο κεφαλαιακό απόθεμα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, προσαρμοσμένο (pro forma) για τις τιτλοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

    – Την καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων με τη μικρότερη συνεισφορά από αναβαλλόμενη φορολογία στον τραπεζικό τομέα (κάτω από 40%).

    – Προοπτική υψηλής κερδοφορίας σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, λόγω καλύτερου επιτοκιακού περιθωρίου.

    Και ακόμα αναθεωρεί σε υψηλότερα επίπεδα και την τιμή στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank.

     



    ΣΧΟΛΙΑ