• Οικονομία

    Οι δύο επιλογές των φορολογούμενων για τις 120, 24 και 48 δόσεις για Μάρτιο και Απρίλιο


    Δύο επιλογές έχουν οι φορολογούμενοι και κυρίως τα φυσικά πρόσωπα για την καταβολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων ή για να μην χάσουν  τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί: τις 120 δόσεις ή τις 24 και 48 δόσεις.

    Η πρώτη επιλογή είναι πληρώσουν στην ώρα τους και τις υποχρεώσεις του Μαρτίου και τις υποχρεώσεις του Απριλίου, δηλαδή για τους δύο μήνες για τους οποίους ισχύουν τα έκτακτα μέτρα. Για μεν τον Μάρτιο και με δεδομένο ότι η καραντίνα έχει ξεκινήσει εδώ και 15 μέρες και οι φορολογούμενοι ή δεν πήγαν στην τράπεζα, λόγω του φόβου εξάπλωσης του κορονοϊού, ή δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν στις 10 Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για τους μεγαλύτερης ηλικίας φορολογούμενους, άνω των 70 ή για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Αν, λοιπόν, οι φορολογούμενοι αυτοί επιλέξουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για τον μεν Μάρτιο μέχρι τις 10 Απριλίου και του Απριλίου μέχρι τις 30 του ίδιου μήνα (σ.σ. δεν έχει ανακοινωθεί παράταση), θα έχουν έκπτωση 25%. Επειδή όμως οι φορολογικές αρχές, λόγω του όγκου των ψηφιακών εργασιών και των τροποποιήσεων του TAXIS, δεν έχουν τη δυνατότητα για νέες εκκαθαρίσεις των υποχρεώσεων για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υπολογίσουν ΜΟΝΟΙ τους τη μείωση. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος έχει ενταχθεί στις 120 δόσεις και πληρώνει τον μήνα 100 ευρώ, μέχρι τις 10 Απριλίου θα πρέπει να καταβάλει 75. Και, μέχρι τέλος Απριλίου, άλλα 75 ευρώ.

    Στη δεύτερη περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν κάνουν χρήση της ευεργετικής ρύθμισης της εμπρόθεσμης αποπληρωμής της δόσης της οφειλής τους στην Εφορία έχουν διάστημα τεσσάρων μηνών για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Δηλαδή, με βάση το προηγούμενο παράδειγμα, τα 100 ευρώ, που είναι η δόση του Μαρτίου, θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι 31 Ιουλίου (σ.σ. χωρίς την έκπτωση του 25%) και βεβαίως μαζί με την δόση του μήνα, άρα 200 ευρώ. Και για τα 100 ευρώ που είναι η δόση Απριλίου, στις 30 Απριλίου, μαζί με την κανονική δόση για τον συγκεκριμένο μήνα, ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταβάλει, επίσης, 200 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ