• Οικονομία

    H Ευρώπη σε τροχιά ύφεσης –Τι προβλέπουν Goldman Sachs, JP Morgan, Deutsche Bank, Credit Suisse


    Αναπόφευκτη είναι η ύφεση σύμφωνα με τους μεγάλους οίκους, με τους αναλυτές να διαφωνούν στο πότε θα μπορέσει να επιστρέψει η Ευρώπη στην ανάπτυξη.

    Με τη Ρωσία να κλείνει τη στρόφιγγα, η Ευρώπη «τρέχει» να εξοικονομήσει φυσικό αέριο για νοικοκυριά και βιομηχανία, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική. Η επικείμενη ενεργειακή κρίση, τα πολιτικά προβλήματα της Ιταλίας και τα νέα εργαλεία της ΕΚΤ για τη αποφυγή του κατακερματισμού στην Ευρώπη, βρίσκονται στο επίκεντρο των αναλυτών σε Goldman Sachs, JP Morgan και Deutsche Bank.

    Αν και όλοι εντοπίζουν τα ίδια αίτια για την ύφεση, διαφέρουν οι εκτιμήσεις τους για το πότε ξεκινάει η ύφεση στην Ευρώπη αλλά και πότε θα μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

    Διαφωνίες

    Για την Goldman Sachs, η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε τροχιά ύφεσης.

    Η ύφεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσαν οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Jari Stehn, προβλέποντας συρρίκνωση της οικονομίας στο 0,1% το γ’ τρίμηνο και 0,2% το δ’ τρίμηνο. «Η ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2023», είπαν.

    Γερμανία και Ιταλία θα αντιμετωπίσουν σοβαρή συρρίκνωση εντός του δεύτερου εξαμήνου, ενώ αντίθετα Ισπανία και Γαλλία θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

    H JP Morgan, διαφοροποιείται και  «βλέπει» την ύφεση να ξεκινάει στο τέλος του έτους, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι ο πληθωρισμός και οι ανησυχίες για τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό θα επιβαρύνουν την παραγωγή.

    «Οι νέες προβλέψεις μας τοποθετούν τη τιμή του φυσικού αερίου στα 150 ευρώ/MWh»,  αναφέρει η τράπεζα.

    Για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η ελπίδα αποφυγής μιας ύφεσης μειώνεται μέρα με τη μέρα, καθώς η χώρα εξαρτάται σε  μεγαλύτερο βαθμό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το ρωσικό φυσικό αέριο.

    Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank τοποθετούν μια έξοδο προς την ανάπτυξη την άνοιξη του 2023, με τη πρόβλεψή τους να είναι από τις πιο απαισιόδοξες.

    H Credit Suisse αναθεώρησε τις προβλέψεις της με την εκτιμώμενη συρρίκνωση στο ΑΕΠ να αυξάνεται για τη ζώνη του ευρώ από το γ’ τρίμηνο του 2022 έως το α’ τρίμηνο του 2023 – υποδηλώνοντας ύφεση. Η τράπεζα προσθέτει ότι οι μεγαλύτερες οικονομικές συρρικνώσεις θα σημειωθούν στη Γερμανία και την Ιταλία.

    Συρρίκνωση του ΑΕΠ

    Οι αναλυτές της JP Morgan προβλέπουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 0,5% αυτό το τρίμηνο και στη συνέχεια θα συρρικνωθεί στο δ’ τρίμηνο του 2022 και το α’ τρίμηνο του 2023.

    Νωρίτερα, το ΔΝΤ είχε προβλέψει ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα πέσει στο 4,8%, αν η Ρωσία «κόψει» τις ροές ρωσικού αερίου.

    Το σενάριο πλήρους διακοπής του φυσικού αερίου εξετάζει η Goldman Sachs κατά το δ’ τρίμηνο του 2022, εκτιμώντας ότι αυτή η εξέλιξη θα ωθούσε τη ζώνη του ευρώ σε απότομη ύφεση, με τη σωρευτική μείωση του πραγματικού ΑΕΠ να κυμαίνεται μεταξύ 1,2%-2,7%.

    Πολύ μεγαλύτερη συρρίκνωση που κυμαίνεται μεταξύ 1,7%-3,2% προβλέπεται για τη Γερμανία, ενώ για την Ιταλία οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 2,6% έως και 4,1%.

    Τα σενάρια για την αύξηση των επιτοκίων

    Για τη Goldman Sachs, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση της τάξης του 0,50% (50 μ.β.) τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο θα συνεχίσει τον κύκλο αυξήσεων με μία πιο μετριοπαθή κίνηση της τάξης του 0,25% (25 μ.β.), για να φτάσει τον Μάρτιο του 2023 στο τελικό επιτόκιο 1,5%.

    Χαμηλότερες προσδοκίες έχει η JP Morgan, που υποστηρίζει ότι τον Σεπτέμβριο η αύξηση των επιτοκίων δεν θα ξεπεράσει το 0,25%. Μία αντίστοιχη αύξηση προβλέπεται και τον Οκτώβριο, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τρίτη αύξηση τον Δεκέμβριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Τα σενάρια για τις τιμές φυσικού αερίου-Ράλι μέχρι το 2025

     



    ΣΧΟΛΙΑ