• Ενέργεια

    Goldman Sachs: Τα σενάρια για τις τιμές φυσικού αερίου-Ράλι μέχρι το 2025

    • NewsRoom
    αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου - Nord Stream 1

    Αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου


    Ράλι τιμών στο φυσικό αέριο που θα συνεχιστεί και το επόμενο καλοκαίρι προβλέπει η Goldman Sachs. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις της βλέπουν συνεχή εκτόξευση στις τιμές, προβλέποντας ότι σταθερά χαμηλότερες τιμές δεν θα καταγραφούν πριν το 2025, όταν και θα έχουν αυξηθεί οι προμήθειες LNG.

    Τότε, όπως αναφέρει η αμερικάνικη τράπεζα, η Ευρώπη θα μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να αποθηκεύσει φυσικό αέριο, χωρίς αυτό να έχει αντίκτυπο στην βιομηχανία της.

    Η αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη λόγω της περιορισμένης ροής φυσικού αερίου από τη Gazprom διατηρεί υψηλά τις τιμές του φυσικού αερίου, με τη ροή να αποτελεί σημαντικό βαρόμετρο για την πορεία της τιμής.

    Η είδηση ότι  Gazprom μπορεί να μειώσει τη ροή στο 20% οδήγησε τις τιμές του αερίου σε άνοδο με το TTF να αυξάνεται κατά 14 ευρώ την ημέρα, στα 176 ευρώ/MWh, σημειώνει η αμερικανική τράπεζα.

    Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, οι ροές φυσικού αερίου θα επιστρέψουν στο 40%, όπως ίσχυε και στις αρχές Ιουλίου, όμως, όπως αναφέρει: «Η αδιαφάνεια πίσω από την κλίμακα των περικοπών των ροών μέσω του Nord Stream 1, καθώς και η απουσία οποιασδήποτε εκ νέου δρομολόγησης των μειωμένων ροών μέσω εναλλακτικού αγωγού για τον μετριασμό του αντίκτυπου στην παροχή, υποδηλώνουν ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας είναι τόσο πολιτική και οικονομική απόφαση, όπως και τεχνική».

    Τα σενάρια για τις τιμές φυσικού αερίου

    Πληθαίνουν οι κίνδυνοι για τις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς η Ευρώπη καλείται να εξετάσει πολλά σενάρια που έχουν να κάνουν με το ποσοστό της ροής αλλά και την πιθανότητα μιας μηδενικής ροής, με απόφαση της Ρωσίας, ένα σενάριο για το οποίο προσπαθεί να προετοιμαστεί η Κομισιόν.

    Αν επικρατήσει το αισιόδοξο σενάριο, το οποίο στηρίζει και η Goldman Sachs, δηλαδή οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη επιστρέψουν στο 40%, οι τιμές θα ενισχυθούν προς τα 170 ευρώ/MWh καθ’ όλη τη διάρκεια του γ’ τριμήνου. Παράλληλα, θα βοηθήσουν στην αποθήκευση φυσικού αερίου έως και 90% μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με το Reuters, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, κατά μέσο όρο οι χώρες της Ευρώπης είχαν αποθηκεύσει φυσικό αέριο στο  65% του συνολικού αποθηκευτικού τους χώρου.

    Το χειρότερο σενάριο, της πλήρους διακοπής των ροών, για το οποίο προετοιμάζεται και η Ευρώπη, θα εκτόξευε τη τιμή πάνω από 210 ευρώ/MWh, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

    Εάν η Ρωσία δεν κόψει εντελώς τη ροή, αλλά διατηρήσει τον ελάχιστο ρυθμό, δηλαδή το 20%, για το οποίο έχει ήδη προειδοποιήσει, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα και εργασίες συντήρησης, η τιμή του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας θα φτάσει τα 190 ευρώ/MWh.

    Ενισχυμένες εισαγωγές LNG

    Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, οι εκτιμήσεις της για τις τιμές βασίζονται και στις ενισχυμένες εισαγωγές LNG. Παρά την αυξημένη ζήτηση κατά 12% σε φυσικό αέριο στη βορειοδυτική Ευρώπη μέσα στον Ιούλιο, η ζήτηση έχει αντισταθμιστεί από τις υψηλότερες από το αναμενόμενο εισαγωγές LNG. Διατηρώντας παράλληλα ένα καλό επίπεδο, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για κάλυψη 90% της αποθήκευσης φυσικού αερίου έως το τέλος του καλοκαιριού, ενώ παράλληλα περιορίστηκε σε κάποιο βαθμό οι πιέσεις στις τιμές.

    Η αμερικάνικη τράπεζα προειδοποιεί όμως στο σημείωμά της: «Καθώς η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας συνεχίζει να ανακάμπτει μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένουμε ότι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από την Ασία για φορτία LNG θα μειώσει τις εισαγωγές LNG στη βορειοδυτική Ευρώπη σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Αυτό κατά την άποψή μας θα φέρει το βάρος της εξισορρόπησης της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου στη ζήτηση, απαιτώντας περαιτέρω πτώση για να διασφαλιστούν άνετα επίπεδα αποθήκευσης πριν από την έναρξη του χειμώνα».

    Γιατί θα πέσουν οι τιμές στο α’ τρίμηνο του 2023

    Στα σενάρια που επεξεργάζεται η αμερικάνικη τράπεζα, εφόσον η αποθήκευση φτάσει το 90% και ο χειμώνας δεν είναι ψυχρότερος απ’ ότι συνήθως, οι τιμές ενδέχεται να μειωθούν, λόγω χαμηλότερης ζήτησης.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η τιμή του φυσικού ρεύματος εκείνη την περίοδο θα κινηθεί στα 80 ευρώ.

    Όμως αυτή η μείωση δεν θα διατηρηθεί για πολύ, καθώς το ερχόμενο καλοκαίρι, του 2023, θα εκτοξευτούν και πάλι οι τιμές, καθώς θα επιστρέψει στο επίκεντρο η αυξημένη  ζήτηση λόγω απουσίας ομαλοποιημένων ροών ρωσικού φυσικού αερίου.

    «Η Ευρώπη είναι απίθανο να δει σταθερά χαμηλότερες τιμές πριν το 2025, όταν και οι παγκόσμιες προμήθειες LNG θα αρχίσουν να αυξάνονται σημαντικά. Τότε θα είναι ευκολότερη η αποθήκευση φυσικού αερίου χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στην καταστροφή της βιομηχανικής ζήτησης», καταλήγει η τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρεύμα: Πόσο τελικά θα πληρώσουμε τα τιμολόγια τον Αύγουστο-Βαβέλ με τις ανακοινώσεις των εταιρειών



    ΣΧΟΛΙΑ