• Οικονομία

    Γουόλερ (FED): «Όχι» στην αλλαγή της νομισματικής πολιτικής για μερικές τράπεζες

    • NewsRoom
    Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Γουόλερ

    Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Γουόλερ


    Δεν είναι σίγουρο ότι οι πρόσφατες τραπεζικές πιέσεις θα οδηγήσουν σε σημαντικά αυστηρότερες συνθήκες δανεισμού στις ΗΠΑ, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Γουόλερ.

    Πρόσθεσε δε ότι,  οι αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να επιτρέψουν στις ανησυχίες για λίγες τράπεζες να παρεμβαίνουν στον αγώνα τους για την μείωση του πληθωρισμού.

    “Η δουλειά της Fed είναι να χρησιμοποιεί τη νομισματική πολιτική για την επίτευξη της διπλής εντολής της, και αυτή τη στιγμή τούτο σημαίνει αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός“, δήλωσε ο Γουόλερ σε εκδήλωση στο Όσλο που διοργάνωσαν η Norges Bank και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι: “Δεν υποστηρίζω την αλλαγή της στάσης της νομισματικής πολιτικής λόγω ανησυχιών για αναποτελεσματική διαχείριση σε μερικές τράπεζες”.

    Με αυτή του τη δήλωση, θέλησε να αντικρούσει το επιχείρημα ορισμένων επικριτών ότι η Fed θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις απώλειες στους ισολογισμούς των τραπεζών που ωθούνται εν μέρει από τα υψηλότερα επιτόκια.

    Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι της Fed ανέστειλαν τις αυξήσεις των επιτοκίων τους αυτή την εβδομάδα μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις για να δώσουν περισσότερο χρόνο ώστε να αξιολογήσουν πώς επηρεάζεται η οικονομία από τα υψηλότερα επιτόκια και τις πρόσφατες τραπεζικές πιέσεις.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σηματοδότησαν επίσης ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως για να τιθασευτεί ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός.

    Τα στοιχεία που εκδόθηκαν αυτήν την εβδομάδα έδειξαν ότι ο γενικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, ωστόσο, οι τιμές εκτός από τα τρόφιμα και την ενέργεια συνέχισαν να αυξάνονται με ρυθμό που ανησυχεί τον Γουόλερ, αλλά και τους αξιωματούχους της Fed.

    “Ο δομικός πληθωρισμός είναι στάσιμος και αυτό θα απαιτήσει πιθανώς περισσότερη σύσφιξη για να προσπαθήσουμε να τον κάνουμε να υποχωρήσει “, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γουόλερ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Goldman Sachs: Πώς είδε τις ελληνικές τράπεζες στο Ευρωπαϊκό Χρηματοοικονομικό Συνέδριο 13-15 Ιουνίου

    FT: Πάνω από 11.000 περικοπές εργαζομένων από τις τράπεζες της Wall Street – Με το σταγονόμετρο οι προσλήψεις

    Eurobank: Γιατί παραμένει υψηλός ο δομικός πληθωρισμός

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ