• Οικονομία

    “Λίφτινγκ” στη μόνιμη άδεια ξένων επενδυτών στην Ελλάδα – Τι αλλάζει στην Golden Visa


    Νέους όρους και προϋποθέσεις για τη διαδικασία χορήγησης άδειας διαμονής επενδυτή σε πολίτες τρίτων χωρών φέρνει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Μεταξύ άλλων, αλλάζει η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας, καθώς και το ύψος του συνολικού μισθώματος των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών.

    Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζεται το ελάχιστο ποσό επένδυσης σε ακίνητη περιουσία για χορήγηση μόνιμης άδειας επενδυτή, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες κρίνονται ως υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος και ως εκ τούτου το ισχύον ποσό των 250.000 ευρώ παρίσταται χαμηλό, ενώ τίθεται και όριο στον αριθμό ακινήτων για τα οποία μπορεί να χορηγηθεί μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή.

    Παράλληλα, το πρόγραμμα «GOLDEN VISA», το οποίο εφαρμόζεται επιτυχώς στη χώρα από το 2012, κρίνεται απολύτως επικερδές για τα δημόσια έσοδα και μάλιστα αρκετά ανταγωνιστικό σε σύγκριση με τις χώρες που εφαρμόζουν αντίστοιχα προγράμματα.

    Επί μια δεκαετία το ελάχιστο ποσό επένδυσης έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα και πλέον ο χρόνος κρίνεται εύλογος για μια αναπροσαρμογή του ποσού. Η αναπροσαρμογή αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και στις περιοχές της χώρας, στις οποίες το ελάχιστο ποσό επένδυσης παραμένει στα 250.000 ευρώ.

    Μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή

    Η άδεια διαμονής χορηγείται για πέντε (5) έτη, με δυνατότητα ανανέωσης, σε πολίτη τρίτης χώρας, που:

    α)Έχει εισέλθει νομίμως στη χώρα με οποιαδήποτε θεώρηση εισόδου ή διαμένει νομίμως στη χώρα, ακόμη και αν ο τίτλος διαμονής που κατέχει δεν επιτρέπει αλλαγή σκοπού.

    β) Διαθέτει, κατά πλήρη κυριότητα και νομή, ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Επί εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστον ίσης με την οριζόμενη στην υποπαρ. 2, δικαίωμα διαμονής παρέχεται, μόνον αν οι συνιδιοκτήτες είναι σύζυγοι ή σύντροφοι που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Σε αντίθετη περίπτωση, το δικαίωμα διαμονής παρέχεται μόνον εάν το ποσοστό κάθε συνιδιοκτήτη είναι αξίας τουλάχιστον ίσης με την οριζόμενη στην υποπαρ. 2.

    γ) Διαθέτει κατά πλήρη κυριότητα και νομή ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστον ίσης με την οριζόμενη στην υποπαρ. 2, μέσω νομικού προσώπου με έδρα στην Ελλάδα ή άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., του οποίου τις μετοχές ή τα εταιρικά μερίδια κατέχει εξ ολοκλήρου.

    δ) Έχει συνάψει μακροχρόνια σύμβαση σύνθετου τουριστικού καταλύματος, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 4002/2011 (Α’ 180) ή σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης τουριστικού καταλύματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1652/1986 (Α’ 167), αξίας τουλάχιστον ίσης με την οριζόμενη στην υποπαρ. 2.

    ε) Είναι ενήλικος και απέκτησε κατά πλήρη κυριότητα και νομή ως εξ αδιαθέτου ή από διαθήκη κληρονόμος ή συνεπεία γονικής παροχής, ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον ίσης με την οριζόμενη στην υποπαρ. 2.

    Σε ποιες περιφέρειας ανεβαίνει το όριο στα 500.000 ευρώ

    Για τις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου και Σαντορίνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας κατά τον χρόνο κτήσης της, καθώς και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών του παρόντος, καθορίζεται σε πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ και πρέπει να έχει καταβληθεί ολοσχερώς πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή.

    Στην περίπτωση της επένδυσης μέσω αγοράς ακίνητης περιουσίας στις περιοχές αυτές, η επένδυση πραγματοποιείται σε ένα μόνο ακίνητο. Στην περίπτωση επένδυσης μέσω αγοράς σε ποσοστό εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του ποσοστού συγκυριότητας καθορίζεται σε πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ και η επένδυση πραγματοποιείται σε ένα μόνο ακίνητο.

    Για τις λοιπές περιοχές της χώρας η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας κατά τον χρόνο κτήσης της, καθώς και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών του παρόντος, καθορίζεται σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ και πρέπει να έχει καταβληθεί ολοσχερώς πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή. Στην περίπτωση της επένδυσης μέσω αγοράς ακίνητης περιουσίας στις περιοχές που το όριο έχει ανέβει στις 500.000 ευρώ, αυτή πραγματοποιείται σε ένα ή περισσότερα ακίνητα.

    Η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας κατά τον χρόνο κτήσης της, καθώς και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών του παρόντος, όπως προκύπτει από τις συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβίβασης και, σε περίπτωση που τελούν υπό αίρεση της καταβολής πιστούμενου τιμήματος, από τις αντίστοιχες νόμιμα μεταγεγραμμένες συμβολαιογραφικές πράξεις εξόφλησης και άρσης διαλυτικής αίρεσης, ή τις συμβάσεις μίσθωσης, αντίστοιχα, πρέπει να έχει καταβληθεί ολοσχερώς πριν την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή.

    Άδεια και σε μέλη της οικογένειας

    Ο πολίτης τρίτης χώρας μπορεί να συνοδεύεται και από τα μέλη της οικογένειάς του στα οποία χορηγείται, ύστερα από αίτησή τους, ατομική άδεια διαμονής, που λήγει ταυτόχρονα με την άδεια διαμονής του συντηρούντος. Ως μέλη της οικογένειας νοούνται:

    (α) ο έτερος των συζύγων ή των συντρόφων με τον/την οποίο/α ο/η πολίτης τρίτης χώρας έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα,

    (β) τα άγαμα κοινά τέκνα των συζύγων ή συντρόφων κάτω των είκοσι ενός (21) ετών,

    (γ) τα άγαμα τέκνα του συντηρούντος ή του ετέρου των συζύγων ή συντρόφων, εφόσον η επιμέλεια έχει νομίμως ανατεθεί για μεν τα τέκνα του/της συντηρούντος σε αυτόν/αυτήν, για δε τα τέκνα του/της ετέρου των συζύγων ή συντρόφων κάτω των είκοσι ενός (21) ετών σε αυτόν/αυτήν,

    (δ) οι απευθείας ανιόντες των συζύγων ή συντρόφων.

    Στα τέκνα που συμπληρώνουν το εικοστό πρώτο (21ο) έτος της ηλικίας τους, χορηγείται αυτοτελής άδεια διαμονής για τρία (3) έτη, με μόνη υποχρέωση την προσκόμιση της προηγούμενης άδειας διαμονής για οικογενειακή επανένωση.

    Τα “ψιλά γράμματα”

    Σε περίπτωση που ένας επενδυτής λάβει μόνιμη άδεια διαμονής, αλλά αποφασίσει να προχωρήσει σε πώληση της επένδυσής του, τότε χάνει την μόνιμη άδεια, η οποία θα μεταφερθεί στο νέο αγοραστή, εφόσον φυσικά είναι πολίτης τρίτης χώρας.

    Επίσης, για να γίνει δεκτή η διαδικασία, θα πρέπει να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους σε ένα ή περισσότερα ακίνητα έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, με ελάχιστη αξία επένδυσης τις 250.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση πληρωμής προκαταβολής ύψους 10% επί του τιμήματος αγοράς ή μίσθωσης ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών του παρόντος μέχρι την 30η Απριλίου 2023.

    Αν δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακίνητου για την οποία δόθηκε προκαταβολή 10% επί του τιμήματος αγοράς μέχρι την 30η Απριλίου 2023, ο πολίτης τρίτης χώρας θα μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε έτερο ή έτερα ακίνητα, με ελάχιστη αξία επένδυσης 250.000 ευρώ και πάντως όχι πέραν της 31η Δεκεμβρίου 2023.

    Διαβάστε επίσης

    Golden Visa: Έρχεται νομοσχέδιο για το νέο όριο των 500 χιλιάδων – Πού θα ισχύσει



    ΣΧΟΛΙΑ