• Οικονομία

    Γιώργος Ζαββός: Ενισχύουμε την εταιρική διακυβέρνηση, θωρακίζουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα

    Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών


    Προχωράμε γρήγορα σε ριζικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη θωράκιση της κεφαλαιαγοράς, την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ανέφερε ο κ. Γιώργος Ζαββός, Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, μιλώντας νωρίτερα σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο κατά της Απάτης με θέμα «Integrity: The Ultimate Brand».

    Ο κ. Ζαββός ανέφερε πως «νοσηρά φαινόμενα» -όπως η υπόθεση των Folli Follie– κονιορτοποίησαν την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς.

    Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε ριζική μεταρρύθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης και την ενίσχυση της διαφάνειας για το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε, σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: Απαρέγκλιτος στόχος είναι η προστασία του μικροεπενδυτή, καθώς και η προσέλκυση διεθνών επενδυτών.

    Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση –όπως έχει γράψει το mononews.gr – θα θεσμοθετηθεί σύγχρονος –και με εξουσίες- εσωτερικός μηχανισμός καθώς θα μπορεί να προχωρά μέχρι και στην αντικατάστασης των μελών και του ίδιου του διοικητικού συμβουλίου των εισηγμένων επιχειρήσεων αν κριθεί αναγκαίο.

    Το νομικό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης θα εκσυγχρονισθεί, ώστε να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες.

    Τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων και οι οικονομικές τους καταστάσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και θα παρακολουθούνται συστηματικά από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.

    Μάλιστα το Υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις που γίνονται στην Ευρώπη για τη δημιουργία μίας κοινής ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς, για την οποία η ενίσχυση της διαφάνειας αποτελεί προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της.

    Ακόμα ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε και στο σχέδιο Ηρακλής, χαρακτηρίζοντας το «συστημική λύση» που θα απαλλάξει τις τράπεζες από το 40% των «κόκκινων» δανείων και θα ενισχύσει τη διαφάνεια του τραπεζικού τομέα. Το σχέδιο Ηρακλής προβλέπει τη δημιουργία τυποποιημένων και διαφανών διαδικασιών, οι οποίες θα διασφαλίζουν ότι τα πακέτα των τιτλοποιημένων δανείων που θα εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι ενδελεχώς ελεγμένα από πιστοποιημένους οίκους αξιολόγησης.

    Ειδικά για το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ο κ. Ζαββός, σημείωσε πως «έρχεται ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο», και θα υιοθετηθούν δράσεις όπως είναι: η υλοποίηση Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων που έχει ως στόχο τη διαφάνεια των εταιρικών δομών και την αποτροπή κατάχρησής τους για σκοπούς ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

    Αλλά και την ενσωμάτωση της 5ης Οδηγίας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος με την οποία διασφαλίζεται ο έλεγχος των πολιτικώς εκτεθειμένων προσώπων, καθώς η Οδηγία υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να συντάξουν λίστες με τα πρόσωπα που κατέχουν δημόσιες θέσεις, ώστε να διευκολύνεται ο αποτελεσματικός έλεγχός τους.



    ΣΧΟΛΙΑ