• Οικονομία

  Γερμανία: Κατεβάζει «ταχύτητα» ο πληθωρισμός

  • Bloomberg
  Κρίστιαν Λίντνερ - Γερμανία

  Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών στη Γερμανία


  Υποχώρησε στο 4,2% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο από 5,9% τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το κρατίδιο που δίνει την τάση για την κατάσταση σε ολόκληρη τη χώρα, σηματοδοτώντας ένα εθνικό ποσοστό περίπου σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.

  Σύμφωνα με το Bloomberg, μια επιβράδυνση του πληθωρισμού θα ήταν θετικά νέο για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι προειδοποίησαν νωρίτερα ότι η αβεβαιότητα παραμένει και ότι ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

  Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν μηνιαία αύξηση 0,2%, σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία στο Ντίσελντορφ.

  ‘Ερευνα του Bloomberg σε 24 οικονομολόγους υποστηρίζει ότι ο εθνικός πληθωρισμός θα έχει υποχωρήσει στο 4,6% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο από 6,1% τον Αύγουστο, ενώ οι τιμές προβλέπεται να έχουν αυξηθεί κατά 0,3% σε μηνιαία βάση.

  Οι τιμές καταναλωτή, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στο 4,4% τον Σεπτέμβριο από 5,3% τον προηγούμενο μήνα.

  Σημειώνεται ότι η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι το πρώτο γερμανικό κρατίδιο που ανέφερε μετρήσεις για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου.

  Τα στοιχεία της μπορεί συχνά να είναι ένα σημάδι της τάσης του συνολικού ποσοστού, το οποίο θα ανακοινώσει η γερμανική στατιστική υπηρεσία αργότερα σήμερα.

  Διαβάστε επίσης

  Οι μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο του νέου ελέγχου από τους πιστωτές – Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια την ερχόμενη εβδομάδα

  Χατζηδάκης από Τίρανα: «Ναι» στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων με προϋπόθεση το κράτος δικαίου

  Βάζει «πλάτη» με 750 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για τις φυσικές καταστροφές – Αίτημα για επιπλέον ευρωπαϊκούς πόρους μέσα στον Οκτώβριο  ΣΧΟΛΙΑ