• Οικονομία

    Γερμανία: Tονωτική «ένεση» 3,2 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις

    • Bloomberg

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ


    «Ανάσα» ρευστότητας στις επιχειρήσεις της Γερμανίας, δίνει η έγκριση από την άνω βουλή, ενός «παγωμένου» νομοσχεδίου, που αφορά την παροχή 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων, δίνοντας τέλος στη πολύμηνη διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης συνασπισμού, των ομοσπονδιακών πολιτειών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Οι συγκεκριμένες παροχές, στοχεύουν στην ελάφρυνση των επιχειρήσεων από το βάρος της φορολογίας και της γραφειοκρατίας, αλλά και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας ως επιχειρηματικό κέντρο, την ώρα που βρίσκεται σε οικονομική επιβράδυνση, και ενώ ο υψηλός πληθωρισμός και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού, έχουν προκαλέσει αύξηση του αριθμού των πτωχεύσεων εταιρειών.

    «Είναι σαφές ότι αυτό μπορεί να είναι μόνο ένα πρώτο βήμα προς μια οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ μετά την ψηφοφορία της Παρασκευής στο Βερολίνο.

    «Πρέπει να ακολουθήσουν με μεγάλη ταχύτητα περαιτέρω βήματα, προκειμένου να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας», συμπλήρωσε.

    Η έγκριση του νομοσχεδίου από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Γερμανίας (Bundesrat), όπου εκπροσωπούνται τα 16 κράτη της Γερμανίας, επαναφέρει κάπως την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, αν και το ποσό που εγκρίθηκε, είναι πολύ χαμηλότερο από τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ που ήθελε αρχικά για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις.

    Το σχέδιο για φοροελαφρύνσεις παρόμοιες με εκείνες που προσφέρονται στις ΗΠΑ και το οποίο είχε υποστηρίξει ο Lindner, τελικά αφαιρέθηκε από το τελικό νομοσχέδιο, λόγω ανησυχιών σχετικά με τον τρόπο διαχείρισής τους.

    Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε  ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί για αυτό.

    Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από το Bundestag (Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο) τον περασμένο Νοέμβριο, όμως παραπέμφθηκε σε επιτροπή διαμεσολάβησης από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Γερμανίας.

    Και τα δύο σώματα έχουν πλέον εγκρίνει τις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, το οποίο μπορεί πλέον να τεθεί σε ισχύ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Bloomberg: Με αλλαγές στην «Golden Visa» προσπαθεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση

    Το παράδοξο της Γερμανίας: Πώς σχεδιάζουν οι επιχειρήσεις να προσελκύσουν εργαζόμενους



    ΣΧΟΛΙΑ