• Business

    Entersoft: Πόσα λεφτά θα πάρουν οι βασικοί μέτοχοι από το deal με το Olympia Group

    Αντώνης Κοτζαμανίδης Entersoft


    Περί τα 218,3 εκατ. ευρώ θα δαπανήσει για το 90,99% και 240 εκατ. ευρώ για το 100% της Entersoft το Verdalite, συμφερόντων Olympia Group του Πάνου Γερμανού και του Imker.

    Ένα ποσό το οποίο είναι γιγάντιο, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2002 που συστάθηκε η εταιρεία, είχε αρχικό μετοχικό κεφάλαιο μόλις 236.000 ευρώ.

    Η διαφορά είναι…εξωπραγματική, με τους μεγάλους κερδισμένους του deal να είναι φυσικά ο πρόεδρος της εταιρείας πληροφορικής Παντελής Νικολόπουλος αλλά και ο CEO Αντώνης Κοτζαμανίδης, οι οποίοι ήταν και οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας.

    Μέχρι στιγμής, ο Όμιλος Olympia μέσω της συνδεδεμένης του εταιρείας Verdalite Limited, κατέχει το 37,26% των μετοχών της Entersoft. Συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού των βασικών μετόχων της Entersoft, οι οποίοι έχουν δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 53,73%, το ποσοστό της Verdalite Limited φτάνει στο 90,99% των μετοχών της Entersoft.

    Ωστόσο, τα μεγάλα ποσά θα τα πάρουν οι βασικοί μέτοχοι, οι οποίοι θα φύγουν από την εταιρεία με…πολλά εκατομμύρια στη τσέπη.

    Οι Νικολόπουλος και Κοτζαμανίδης τη μερίδα του λέοντος

    Ο Παντελής Νικολόπουλος είναι εκ των ιδρυτών της Entersoft και από το 2002 είναι Πρόεδρος του Διοικητικού της Συμβουλίου και βασικός μέτοχος.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολόπουλος, κατέχει σήμερα το 19,63% των μετοχών της, -προς το παρόν- εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας πληροφορικής, ποσοστό το οποίο θα πουλήσει ολόκληρο στο Olympia.

    Υπενθυμίζουμε ότι το deal για την πώληση των ποσοστών έχει κλείσει στα 8 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή, ο Παντελής Νικολόπουλος ο οποίος έχει στη κατοχή του 5.889.000 μετοχές, από την πώληση τους στο Olympia θα λάβει ένα ποσό στα 47,1 εκατ. ευρώ.

    Ο έτερος μεγάλος κερδισμένος αυτού του πολύκροτου deal, το οποίο ανακοινώθηκε στις αρχές Μαρτίου, είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και ενός εκ των ιδρυτών της Entersoft, ο Αντώνης Κοτζαμανίδης. Ο οποίος είναι και ο εγκέφαλος αυτής της εταιρείας, καθώς είναι ο άνθρωπος που έβαλε την εταιρεία στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2008, πέτυχε τη μετάβαση στη Κύρια Αγορά το 2020 ενώ από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει υλοποίησει την ίδρυση 3 θυγατρικών σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Ο κ. Κοτζαμανίδης, είναι κύριος του 9,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Entersoft, με αριθμό μετοχών 2.880.000. Τις οποίες και όπως αναφέρει η δεσμευτική συμφωνία με το Olympia, θα μεταβιβάσει, έναντι 8 ευρώ ανά μετοχή και θα λάβει το ποσό των 23,04 εκατ. ευρώ.

    Τα ποσά των υπόλοιπων μετόχων

    Μπορεί οι κκ Νικολόπουλος και Κοτζαμανίδης να είναι εκείνοι που θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος από το deal, ωστόσο και οι υπόλοιποι μέτοχοι θα φύγουν με αρκετά εκατομμύρια από την πώληση της Entersoft.

    Συγκεκριμένα ο κ. Σταύρος Μένεγος, ο οποίος έχει στη κατοχή του 2.010.000 μετοχές, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 6,7% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, θα λάβει για την πώληση του συνόλου των μετοχών του ένα ποσό κοντά στα 16,21 εκατ. ευρώ.

    Ο Χαράλαμπος Αβράτογλου, που έχει στη κατοχή του το 6,6% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ήτοι 1.980.000 μετοχές, θα λάβει 15.84 εκατ. ευρώ, οι κκ. Φραγκίσκος Κανσουζίδης και Απόστολος Κανσουζίδης, που έχουν στη κατοχή τους έκαστος 1.800.000 μετοχές, δηλαδή το 6,6%, θα φύγουν με 14,4 εκατ. ευρώ.

    Αυτό σημαίνει ότι από το μεγάλο deal πώλησης της Entersoft στο Olympia, οι παραπάνω βασικοί μέτοχοι, θα λάβουν συνολικά ένα ποσό άνω των 130 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, οι ξένοι θεσμικοί που κατείχαν το 25% των μετοχών της Entersoft και οι Έλληνες που είχαν ένα επιπλέον 11%, θα εισπράξουν 59 εκατ. ευρώ και 26 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Με το Barca Fund, που κατείχε 7,2%, δηλαδή 2.160.000 μετοχές, μηδένισε τη θέση του εισπράττοντας 17,28 εκατ. ευρώ.

    Η έξοδος από το ΧΑ

    Με την Verdalite να έχει εξασφαλίσει το 90,99% των μετοχών της Entersoft, όπως είναι φυσικό και επόμενο, η Entersoft οδηγείται πλέον στην έξοδο από το Χρηματιστήριο Αθηνών, έπειτα από συνολικά 16 χρόνια παρουσίας.

    Η Entersoft ιδρύθηκε το 2002 και μπήκε πρώτη φορά στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ τον Μάιο του 2008 στην τιμή των 2,52 ευρώ ανά μετοχή, με τη συνολική της κεφαλαιοποίηση τότε να διαμορφώνεται στα 11,23 εκατ. ευρώ.

    Πλέον, με χθεσινή ανακοίνωση, το Olympia Group κατέστησε σαφές ότι έχει προβεί στην απόκτηση του 90,99% της Entersoft, μέσω της Verdalite (Olympia-Imker). Και θα προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για την έξοδο από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Η εξαγορά της Entersoft θα αλλάξει εντελώς στο τοπίο, αφού πλέον το Olympia θα ελέγχει τις δύο από τις τρεις κορυφαίες εταιρείες στο business software (Entersoft και Softone) και θα σχηματιστεί πλέον ένα…κοινό μέτωπο που θα βρεθεί απέναντι από την Epsilon Net του Γιάννη Μίχου.

    Διαβάστε επίσης:

    Το 90,99% της Entersoft στη Verdalite Limited – Προχωράει σε έξοδο από το ΧΑ

    Entersoft: Τι συμβαίνει με τη δημόσια πρόταση και την έξοδο από το ΧΑ

    Άνοιξε ο χορός των εξαγορών στην πληροφορική – Τι ακολουθεί



    ΣΧΟΛΙΑ