• Οικονομία

    Γεωργιάδης: Στα 12 δισ. o «λογαριασμός» του lockdown

    Γεωργιάδης προς εκπροσώπους σούπερ μάρκετ: Όλοι πρέπει να δράσουμε υπέρ του καταναλωτή

    Άδωνις Γεωργιάδης


    Μέχρι τα μέσα Ιουνίου οι ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους εστίασης

    Γύρω στα 6 δισ. ευρώ κόστισε στην ελληνική κυβέρνηση κάθε μήνας που πέρασε με lockdown, υπολογίζοντας ότι η συνολική ζημιά, με μισό Μάρτιο, ολόκληρο Απρίλιο και μισό Μάιο σε lockdown, ανέρχεται στα 12 δισ. ευρώ, υπολογισμό τον οποίο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων χαρακτήρισε «ρεαλιστική προσέγγιση».

    Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και ερωτηθείς για την εκτίμησή του σχετικά με την αναμενόμενη οικονομική ύφεση που θα σημειωθεί το 2020 εξαιτίας των μέτρων που υιοθετήθηκαν με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι οι περισσότεροι προβλέπουν διψήφιο αριθμό, ωστόσο η κυβέρνηση θα κάνει ό, τι μπορεί για να μειωθεί, συμπληρώνοντας ότι θα «κάνει ταμείο στο τέλος».

    Αναφορικά με την ολοκληρωτική επαναλειτουργία της εστίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε ότι το καλοκαίρι θα λειτουργούν με κανόνες οι ανοιχτοί χώροι των νυχτερινών κέντρων, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι απαιτείται η άποψη των ειδικών για τις αποστάσεις και το πώς θα χορεύει ο κόσμος στις πίστες.

    Σημείωσε, δε, ότι εξετάζεται το τι θα γίνει με τα beach bars, καθώς, όπως είπε, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μετά το άνοιγμα των εστιατορίων.

    Ο υπουργός τοποθετήθηκε και σχετικά με την έκπτωση ενοικίων, που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση ως μέτρο στήριξης την περίοδο του lockdown, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει επέκταση του μέτρου μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς αυτό θα επέφερε οριστική ζημιά στην αγορά ακινήτων. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα ενισχυθούν για μέρος της ζημιάς που υπέστησαν.

    «Εμείς θέλουμε να δείξουμε σε όλους ότι κανένα επαγγελματικό κλάδο και καμιά κοινωνική τάξη δεν την απαξιώνουμε και δεν την αφήνουμε μόνη της, αλλά πρέπει να κινούμαστε πάντα μέσα στα πλαίσια της λογικής και των δημοσιονομικών αντοχών», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

    Μικρόψυχες οι επιθέσεις κατά Τσιόδρα

    Τέλος, με αφορμή τον τερματισμό της τακτικής ενημέρωσης από τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο λοιμωξιολόγος προσέφερε πολλά μέσα στην πανδημία και χαρακτήρισε εξαιρετικά μικρόψυχες τις κατηγορίες που ανά διαστήματα εκτοξεύθηκαν εναντίον του.

    «Σε αυτή τη χώρα, έχουμε συνηθίσει ένα λαό που έχει μεγαλείο ψυχής. Δεν χρειάζεται κάποιοι να βγάζουν το φθόνο, την κακία, τη μικροψυχία τους τόσο έντονα», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.



    ΣΧΟΛΙΑ