• Οικονομία

    Γέλεν: Τρόφιμα και ενέργεια κρατάνε ψηλά τον πληθωρισμό

    • Newsroom
    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν

    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν


    Δεν προβλέπεται γρήγορα ανακούφιση στους καταναλωτές, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τζάνετ Γέλεν, με τις υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας να αυξάνουν το πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο.

    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε λόγο για «στάσιμο-πληθωριστικές συνέπειες», λόγω των υψηλών τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια, κι αυτό, όπως εξήγησε, γιατί μειώνεται η παραγωγή και οι δαπάνες και αυξάνεται ο πληθωρισμός.

    Αναφερόμενη στην ενέργεια, η Γέλεν δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να αποφευχθούν οι περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές, υπογραμμίζοντας όμως ότι «θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η Ευρώπη θα απαλλαγεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο.

    Όσον αφορά τα σενάρια ύφεσης, σύμφωνα με τη Γέλεν, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ευνοϊκότερη θέση σε σχέση με την Ευρώπη, την οποία χαρακτήρισε «πιο ευάλωτη» λόγω της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια.

    Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στη Βόννη της Γερμανίας, όπου παρευρέθηκε η Γέλεν συζητήθηκαν οι παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις και το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των κυρώσεων προς τη Ρωσία.

    Και από τις δύο πλευρές αναζητείται μία ισορροπία μεταξύ της «τιμωρίας» της Ρωσίας και των φόβων για επιβράδυνση της οικονομίας και αυξημένου πληθωρισμού.

    Στα 5 δολάρια το πετρέλαιο

    Σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία σε θέματα ενέργειας, Rapidan Energy Group, οι τιμές για τον καταναλωτή ανά γαλόνι μπορεί να προσεγγίσουν ακόμα και τα 5 δολάρια το καλοκαίρι.

    Ο Μπομπ Μακνάλι, πρόεδρος της εταιρείας δήλωσε ότι τιμές για τον καταναλωτή σε βενζίνη και ντίζελ έχουν εκτοξευτεί σε επίπεδα ρεκόρ στις ΗΠΑ και δεν δείχνουν σημάδια μείωσης.

    «Η απότομη αύξηση των τιμών πετρελαίου δεν πυροδοτεί κάθε ύφεση, αλλά πάντα προκαλεί ή συμβάλλει σε αυτή», σχολίασε ο Μακνάλι.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Aπομακρύνεται από τα αρνητικά επιτόκια η ΕΚΤ

    ΑΑΔΕ: Απλήρωτοι φόροι 800 εκατ. τον Μάρτιο



    ΣΧΟΛΙΑ