Οικονομία

ΑΑΔΕ: Απλήρωτοι φόροι 800 εκατ. τον Μάρτιο

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ο Γιώργος Πιτσιλής

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής


Στα ύψη βρέθηκαν και το Μάρτιο οι απλήρωτοι φόροι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Tax Administration Monitor της ΑΑΔΕ.

Το συνολικό «νέο ληξιπρόθεσμο» έφτασε τα 832εκ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 683εκ. (αύξηση κατά 22%).

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η αύξηση ερμηνεύεται από την περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα του προηγούμενου έτους που οδήγησε σε μείωση της βεβαίωσης στις κύριες φορολογικές κατηγορίες (Εισόδημα, ΦΠΑ, ΦΜΥ), περιορισμό των εσόδων αλλά και περιορισμό των απωλειών δηλαδή του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, σε σχέση με το 2022 που η οικονομική δραστηριότητα έχει επανέλθει σε κανονικά επίπεδα.

Ειδικότερα, το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο της περιόδου 1/2/2022-28/2/2022 είναι αυξημένο κατά περίπου 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ωστόσο το ποσό της βεβαίωσης από την οποία προήλθε το προαναφερόμενο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο του 2022 είναι αυξημένο κατά 46% σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του 2021 (κυρίως από Εισόδημα, ΦΠΑ και ΦΜΥ που αντανακλούν την οικονομική δραστηριότητα), ενώ και οι αντίστοιχες εμπρόθεσμες εισπράξεις υπολογίζονται αυξημένες κατά 37%.

Για το τρίμηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 3,472 δις, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχε φτάσει τα 2,310 δισ. (αυξημένο κατά 50,2%).

Η ανωτέρω αύξηση ερμηνεύεται τόσο από τη μειωμένη βεβαίωση της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους, όσο και από τις ακραίες τιμές που είχαμε αναφέρει τους προηγούμενους 2 μήνες.

Σε ό,τι αφορά το συνολικό «νέο ληξιπρόθεσμο» εξαιρουμένων των μη φορολογικών κατηγοριών:

Για το μήνα αναφοράς (Μάρτιο), το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 790 εκ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 626 εκ. (αύξηση κατά 26%).

Για το τρίμηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 3,326 δισ. , ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχε φτάσει τα 2,164 δισ. (αυξημένο κατά 53,7%).

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Για την επίλυση των προβλημάτων υπάρχει σύμπτωση απόψεων με τους φορείς της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας

Χατζηδάκης: H ανεργία μειώθηκε στο 12,2% τον Μάρτιο – O ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι είμαστε αντεργατικοί;ΣΧΟΛΙΑ