• Οικονομία

    Γαλλία: Στο 6,5% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ

    Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ


    Μικρή συρρίκνωση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Γαλλία τον Αύγουστο μετά από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης τον προηγούμενο μήνα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Insee), ο ετήσιος πληθωρισμός, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε στο 6,5% από 6,8% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,7%.

    Η στατιστική υπηρεσία επιβεβαίωσε την αρχική μέτρηση σύμφωνα με την οποία το ΑΕΠ της Γαλλίας αναπτύχθηκε κατά 0,5% το β’ τρίμηνο.

    Ήταν η πρώτη φορά που ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς οι τιμές επιβραδύνθηκαν για την ενέργεια (22,2% έναντι 28,5% τον Ιούλιο) και τα φρέσκα τρόφιμα (3% έναντι 5,2%).

    Ωστόσο, ο ΔΤΚ συνέχισε να επιταχύνεται για τα μεταποιημένα προϊόντα (3,5 τοις εκατό έναντι 2,7 τοις εκατό) και τα τρόφιμα (7,7 τοις εκατό έναντι 6,8 τοις εκατό), ενώ αυξήθηκε με τον ίδιο ρυθμό για τις υπηρεσίες (στο 3,9 τοις εκατό).

    Διαβάστε επίσης:

    Ευρώ: Έτοιμο να ξεκινήσει ράλι αν ο πληθωρισμός κινηθεί υψηλότερα



    ΣΧΟΛΙΑ