Οικονομία

Γ. Στασινός (TEE): «Επικίνδυνο και οπισθοδρομικό το νομοσχέδιο περί αιγιαλού»

  • NewsRoom
στασινος

Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός


Οπισθοδρομικές χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, τις διατάξεις που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο, που αφορά στον αιγιαλό. Ο κ. Στασινός κάνει λόγο για «οπισθοδρόμηση 30 χρόνων», καταγγέλλοντας ότι δεν κρίθηκε σκόπιμο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, να ζητηθεί η γνώμη του επίσημου τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας. Για τους παραπάνω λόγους, ο πρόεδρος του ΤΤΕ ζήτησε να αποσυρθεί το εν λόγω νομοσχέδιο.

Σε σχετικές δηλώσεις που έκανε, ο κ. Στασινός τόνισε «ένα σύστημα με φακέλους και χαρτιά, επιτροπές, συμβούλια και όλα τα βήματα σε διαδικασίες, χωρίς διαφάνεια, χωρίς στατιστικά στοιχεία, χωρίς γεωγραφικό εντοπισμό και εντέλει χωρίς λογοδοσία και έλεγχο» προσθέτοντας πως «το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σύνδεση και καμία αναφορά στην ηλεκτρονική διαδικασία καταγραφής και ελέγχου, που προβλέπεται για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις αυθαιρέτων. Μέχρι σήμερα έχει αποδειχτεί ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα καταγραφής των αυθαιρέτων μπορούν να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα αυθαίρετης δόμησης. Με τις διατάξεις του σχεδίου για τον αιγιαλό γυρίζουμε 30 χρόνια πίσω».

Επιπροσθέτως μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Αυτό που δεν έχει καταλάβει το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι η δήλωση αυθαιρέτων καταγράφει με ακρίβεια, με γεωγραφικό εντοπισμό σε ψηφιακό χάρτη και τεχνική αρτιότητα με σχέδια και δήλωση μηχανικού, επακριβώς την αυθαιρεσία και υπολογίζει την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Και προβλέπει τα πρόστιμα να κατευθύνονται στο Πράσινο Ταμείο, για τη μείωση της περιβαλλοντικής βλάβης. Αυτά προβλέπουν όλοι οι νόμοι αυθαιρέτων. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που ο νόμος 4178/2013 κρίθηκε συνταγματικός, ο μόνος μετά τον νόμο του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση. Και επιπλέον δύναται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας να γίνεται εύκολα, γρήγορα και με ακρίβεια, ο έλεγχος των αυθαιρέτων που δηλώθηκαν, όπως έχει ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων των νόμων 4178/2013 και 4495/2017 από ελεγκτές δόμησης και το ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών για την αυθαίρετη δόμηση θα είναι σύντομα διαθέσιμος στη δημόσια διοίκηση. Τίποτε από αυτά δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό».

«Αν δεν προβλεφθεί η σύνδεση των διαδικασιών που προβλέπονται στο νόμο, με την ηλεκτρονική υποβολή και διαδικασία του Ν.4495/2017, τότε για το πιο ευαίσθητο κομμάτι, από περιβαλλοντικής απόψεως, της αυθαίρετης δόμησης, δεν θα έχουμε ποτέ εικόνα και έλεγχο των διαδικασιών» προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΤΤΕ.

«Εφιστούμε την προσοχή, τόσο στις περιπτώσεις εξαιρέσεων, ειδικών ρυθμίσεων και αναστολών κυρώσεων, όσο και στα θέματα χάραξης και ορισμού αιγιαλού και παραλίας, που προβληματίζουν για το εάν και κατά πόσο εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, το οποίο οφείλει να προασπίζει η κυβέρνηση και αποτελεί βασικό στοιχείο της συνταγματικότητας ενός νόμου […]. Έτσι όπως μόνο του, χωρίς συζήτηση με τον τεχνικό κόσμο, δημιούργησε αυτό το νομοσχέδιο το Υπουργείο Οικονομικών, το μόνο που θα πετύχει είναι να βλάψει το περιβάλλον, την οικονομία, την κοινωνία και την πατρίδα. Οφείλει να το αποσύρει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καμπανάκια Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για αιγιαλό και «κούρεμα» οφειλών Δημοσίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: WWF: «Μάχη» κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άρον-άρον η κυβέρνηση απέσυρε τη «διάταξη-παράθυρο» για τα αυθαίρετα σε αιγιαλούς


ΣΧΟΛΙΑ