• Οικονομία

    Άγιο Όρος: «Φύλλο και φτερό» τα οικονομικά του από την Αρχή για το Ξέπλυμα – Αναζητούν ρωσικά εμβάσματα μέσω… Κύπρου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χαράλαμπος Βουρλιώτης, επικεφαλής Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

    Χαράλαμπος Βουρλιώτης, επικεφαλής Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος


    Τα οικονομικά όλων των μονών του Αγίου Όρους «ξεσκονίζει» η Αρχή για το Ξέπλυμα χρήματος, με στόχο να εντοπιστούν τυχόν διαδρομές «μαύρου» χρήματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και συγκεκριμένα, όπως λένε αρμόδιες πηγές, λίγο μετά τις αρχές του 2023.

    «Υπόγειες διαδρομές»

    Τα στελέχη της Αρχής υπό την εποπτεία του επικεφαλής της, έμπειρου εισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη κάνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά για να εντοπίσουν ενδεχόμενες συναλλαγές με «μαύρο» χρήμα. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο στόχαστρο βρίσκονται υπόγειες διαδρομές χρήματος και φαίνεται πως αναζητούνται, μεταξύ άλλων και ρωσικά εμβάσματα.

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός ότι στο στόχαστρο μπαίνουν συναλλαγές με την Κύπρο, που σε αρκετές περιπτώσεις, η διαδρομή χρήματος ξεκινά από τη Ρωσία. Μάλιστα, φέρεται πως έχουν εντοπιστεί εμβάσματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που αναζητείται η προέλευσή τους και κατ’ επέκταση η νομιμότητά τους.

    Αυτός είναι και ο λόγος που αυτή τη στιγμή, η Αρχή μόλις εντοπίσει ένα έμβασμα από το εξωτερικό ή από πρόσωπο που έχει έδρα κάποια χώρα εκτός Ελλάδος, ξεκινά μια διαδικασία επικοινωνίας και διασταύρωσης των στοιχείων με τις ελεγκτικές αρχές εκείνης της χώρας.

    Κάθε μονή και ένα πόρισμα

    Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, πως ο έλεγχος γίνεται σε κάθε μονή ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει πως, εφόσον εντοπιστούν παράνομα εμβάσματα και υπόγειες συναλλαγές, θα προκύψει και ξεχωριστό πόρισμα για κάθε μονή.

    Πρόκειται για μια δαιδαλώδη διαδικασία την οποία επιχειρούν να φέρουν εις πέρας τα στελέχη της Αρχής για το Ξέπλυμα, καθώς η διασταύρωση των στοιχείων, η συνεργασία με τις ξένες αρχές αποτελεί ένα κομβικό σημείο των ερευνών.

    Οι έρευνες, οι υποθέσεις από το αρχείο και το κόμμα Νίκη

    Αν και αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως οι έρευνες στα οικονομικά των μονών του Αγίου Όρους ξεκίνησαν πριν από σχεδόν 4-5 μήνες, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που συνδέουν το “ξεσκόνισμα” με το κόμμα Νίκη, το οποίο εμφανίστηκε στο “ραντάρ” των δημοσκόπων λίγες εβδομάδες πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

    Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ακόμα και αν η έρευνα πέσει πάνω σε πολιτικά πρόσωπα, οι διαδικασίες θα συνεχιστούν κανονικά.

    Άλλωστε, οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να βγουν από το αρχείο και όλες οι υπόλοιπες έρευνες που είχαν ξεκινήσει στο παρελθόν, προκειμένου να αξιοποιηθούν τυχόν στοιχεία που σε αυτή τη βάση θα οδηγήσουν στο να ξετυλιχθεί το κουβάρι ενδεχόμενων υπόγειων διαδρομών μαύρου χρήματος και εμβασμάτων.

    Διαβάστε επίσης

    Άγιον Όρος-Παρασκήνιο: Ο Μητσοτάκης και οι επενδύσεις των €53 εκατ. μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης

    Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος: Έρευνα στο κόμμα του Κ. Βελόπουλου διέταξε ο επικεφαλής της Αρχής

    Επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και διεθνείς συντάξεις στο “στόχαστρο” της ομάδας του ΕΦΚΑ

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ