• Οικονομία

    Νέα άνοδο του πληθωρισμού το επόμενο έτος αναμένουν οι Αμερικανοί καταναλωτές

    • NewsRoom
    John Williams (Fed)

    John Williams (Fed)


    Απαισιόδοξοι για την πορεία του πληθωρισμού το επόμενο έτος στις ΗΠΑ εμφανίζονται οι Αμερικανοί καταναλωτές, αν και εκτιμούν ότι θα σημειώσει πιο ήπιο ρυθμό μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η Fed της Νέας Υόρκης.

    Παράλληλα, οι καταναλωτές εμφανίζονται τον Ιούνιο πιο απαισιόδοξοι για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση καθώς και για την αγορά εργασίας.

    Ο μέσος όρος των προσδοκιών των καταναλωτών για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος αυξήθηκε στο 6,8% τον Ιούνιο, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013, όταν και ξεκίνησε η έρευνα. Τον Μάιο ο δείκτης ήταν στο 6,6%.

    Σχετικά με τον πληθωρισμό σε τρία χρόνια οι εκτιμήσεις των καταναλωτών προβλέπουν να φτάνει στο 3,6%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, έναντι 3,9% που ήταν η μέση εκτίμησή τους τον Μάιο.

    Την Τετάρτη αναμένεται η ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του υπουργείου Εργασίας τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 1981.

    Η Fed είχε αυξήσει ήδη τα βασικά της επιτόκια κατά 1,5% το τρέχον έτος, ενώ αναμένονται νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα.

    Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, για πρώτη φορά πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες απάντησαν ότι τον τελευταίο χρόνο είχε γίνει “πολύ χειρότερη” ή “κάπως χειρότερη”.

    Σχεδόν το 45% δήλωσε το ίδιο όσον αφορά τις προσδοκίες του για την προσωπική οικονομική του κατάσταση το επόμενο έτος, επίσης ιστορικό υψηλό.

    Τέλος, οι καταναλωτές κατά μέσο όρο δίνουν πιθανότητα 40,4% το ποσοστό ανεργίας να είναι υψηλότερο το αντίστοιχο διάστημα του επόμενου έτους, από πιθανότητα 38,6% που έδιναν τον Μάιο.

     Διαβάστε επίσης

    Δεύτερες σκέψεις από τους Αμερικανούς τραπεζίτες για τις αυξήσεις επιτοκίων;



    ΣΧΟΛΙΑ