• Οικονομία

    FED: Νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

    • NewsRoom
    Jerome Powell, Fed

    Jerome Powell, Fed


    Σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Federal Reserve (FED), την τρίτη για το 2019, ενώ ταυτόχρονα άφησε να εννοηθεί πως ενδέχεται να παγώσει προσωρινά την πολιτική μειώσεων, τουλάχιστον για μια ακόμα συνάντηση.

    Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) άλλαξε τη γλώσσα στη δήλωσή της μετά τη διήμερη συνάντηση την Τετάρτη, αποσύροντας την δέσμευσή των προηγούμενων ανακοινώσεων της να «ενεργήσει όπως αρμόζει για τη διατήρηση της επέκτασης» και προσθέτοντας μια νέα, πιο χαλαρή διατύπωση,  για την παρακολούθηση των δεδομένων, καθώς «αξιολογεί την κατάλληλη πορεία για τον στόχο του εύρους των επιτοκίων».

    Όπως και με τη δήλωση του Σεπτεμβρίου, η FOMC ανέφερε τις επιπτώσεις των παγκόσμιων εξελίξεων στην απόφαση της να μειώσει το στόχο για το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας στο 1,5% έως 1,75%.

    Οι βελτιώσεις στη δήλωση δείχνουν ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής είναι έτοιμοι να παγώσουν για κάποιο χρόνο τα επιτόκια και να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις στην οικονομία των μειώσεων τους κατά τις τρεις τελευταίες συναντήσεις. Ο πρόεδρος Jerome Powell θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου, με τους δημοσιογράφους να τον πιέζουν να εξηγήσει τις αλλαγές.

    Οκτώ από τους συνολικά δέκα αξιωματούχους της Fed ψήφισαν υπέρ της μείωσης του επιτοκίου αναφοράς της ομοσπονδιακής τράπεζας, το οποίο χρεώνεται σε διατραπεζικά δάνεια διάρκειας μίας ημέρας, κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ οι υπόλοιποι δύο ψήφισαν κατά, προκρίνοντας τη διατήρηση του επιτοκίου στα τρέχοντα επίπεδα.



    ΣΧΟΛΙΑ