• Οικονομία

    FED (Beige Book): Μικρά σημάδια χαλάρωσης στην αμερικανική οικονομία

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ - Jerome Pawel

    Jerome Pawel- Πηγή: REUTERS/Leah Millis


    Σημάδια χαλάρωσης τις τελευταίες εβδομάδες έδειξε η  αμερικανική οικονομία, καθώς οι προσλήψεις και ο πληθωρισμός υποχώρησαν ελαφρά, αναφέρει η έρευνα του Beige Book της Federal Reserve, η οποία βασίζεται στις περιφερειακές επιχειρηματικές επαφές.

    «Η απασχόληση αυξήθηκε στις περισσότερες περιφέρειες, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι σε προηγούμενες εκθέσεις», ανέφερε η έκθεση της Fed. «Οι τιμές αυξήθηκαν μέτρια κατά την περίοδο αναφοράς, αν και ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε σε πολλές περιοχές».

    Η έρευνα έδειξε ότι η οικονομική δραστηριότητα παρουσίασε μικρές αλλαγές συνολικά τον Απρίλιο και τις αρχές Μαΐου.

    «Ο υψηλός πληθωρισμός και το τέλος από τα βοηθήματα για την Covid-19 συνέχισαν να πιέζουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών με χαμηλό και μέτριο εισόδημα, οδηγώντας σε αυξημένη ζήτηση για κοινωνικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της στέγασης», ανέφερε η Fed στην έρευνα.

    Η έκθεση, που συντάχθηκε από τη Fed του Σικάγο, βασίζεται σε πληροφορίες που συνέλεξαν οι 12 περιφερειακές τράπεζες του ιδρύματος έως τις 22 Μαΐου.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ αξιολογούν προσεκτικά τα αποτελέσματα  στην οικονομία των αποφάσεών τους καθώς τους τελευταίους 14 μήνες οδήγησαν τα επιτόκια σε εύρος από 5% έως 5,25% από σχεδόν μηδέν.

    Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν υποδείξει ότι μπορεί να είναι σκόπιμο να σταματήσουν οι αυξήσεις στην επόμενη συνάντησή τους τον Ιούνιο. Άλλοι, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς αυτή την προοπτική, λόγω του επίμονου πληθωρισμού.

    Η οικονομία των ΗΠΑ έχει αποδειχθεί ανθεκτική, ακόμη και εν μέσω αυξήσεων επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης από τη Fed το περασμένο έτος. Μια ξεχωριστή έκθεση νωρίτερα την Τετάρτη έδειξε ότι οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν τον Απρίλιο σε υψηλό τριών μηνών, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας παραμένει «καυτή», αναφέρει το Bloomberg.

    Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, τα στοιχεία από την αγορά εργασίας που ανακοινώνονται την Παρασκευή αναμένεται να δείξουν ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν άλλες 195.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο. Το ποσοστό ανεργίας, στο 3,4%, βρίσκεται σε χαμηλό μισό αιώνα.

    «Συνολικά, η αγορά εργασίας συνέχισε να είναι ισχυρή, με επαφές να αναφέρουν δυσκολία εύρεσης εργαζομένων σε ένα ευρύ φάσμα επιπέδων δεξιοτήτων και βιομηχανιών», ανέφερε το Beige Book. Ωστόσο, σε ορισμένες περιφέρειες οι επαφές ανέφεραν πως υπάρχει πλέον περισσότερη ευκολία στις προσλήψεις στις κατασκευές, τις μεταφορές και τα οικονομικά.

    Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο τομέας της στέγασης – όπου η σύσφιξη της Fed επηρεάζει τον καταναλωτή πιο άμεσα μέσω της αύξησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων – μπορεί να έχει ήδη φτάσει στο κατώτερο σημείο του. Μια έκθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδειξε ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022.

    Όμως ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος. Ο προτιμώμενος δείκτης της Fed ενισχύθηκε τον Απρίλιο περισσότερο από την πρόβλεψη, αυξανόμενος με ρυθμό 4,4%, υπερδιπλάσιος του στόχου της κεντρικής τράπεζας για 2%.

    Διαβάστε επίσης

    Κομισιόν: Αλλαγές στην αγορά των CDS σε οχτώ ευρωπαϊκές τράπεζες

    Deutsche Bank: Έρχεται «κύμα χρεοκοπίας» στις ΗΠΑ – Τι εκτιμούν για την Ευρώπη

    Λόρενς Σάμερς: H Fed προβλέπεται να αυξήσει τα επιτόκια

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ