• Οικονομία

    Εξωδικαστικός: Κούρεμα οφειλών έως 28%, ρύθμιση «κόκκινων» δανείων με επιτόκιο 3%

    Θεώνη Αλαμπάση Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα του υπουργείου Οικονομικών

    Θεώνη Αλαμπάση Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα του υπουργείου Οικονομικών


    Το σήμα για την έναρξη των βελτιώσεων στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, θα δώσει η ΚΥΑ που αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες, προσφέροντας  στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα «κόκκινα» δάνεια τους με σταθερό επιτόκιο 3% (για 3 χρόνια), με «κούρεμα» της οφειλής μέχρι 28%, «σώζοντας» έτσι τα σπίτια τους.

    Και ακόμα ο νέος νόμος του υπουργείου Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα ανακοπής της διαδικασίας του πλειστηριασμού με προκαταβολή 10%, ενώ στην περίπτωση που οι «κόκκινοι» δανειολήπτες δεν διαθέτουν το 10% της προκαταβολής θα μπορούν  να δανειοδοτούνται από τις Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων.

    Επίσης με ΚΥΑ θα ρυθμιστούν και τα θέματα που αφορούν σε συνεγγυητές δανείων και συνυπεύθυνα πρόσωπα, που έχουν έκθεση σε «κόκκινα» δάνεια, όμως μέχρι τώρα δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, λόγω μη βεβαίωσης ΑΦΜ.

    Ενώ όπως λέει στο monomews.gr η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα Θεώνη Αλαμπάση: Με την ενεργοποίηση της ΚΥΑ, που φέρνει πιο ευνοϊκές λύσεις, αναμένουμε ότι θα επιταχυνθεί ο ο ρυθμός των αιτήσεων στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού.

    Μία από τις μεγάλες βελτιώσεις του Εξωδικαστικού είναι ότι πλέον τίθεται όριο μέχρι 10%  επί της οφειλής στο ύψος της προκαταβολής, που θα πρέπει να καταβάλουν  οι  οφειλέτες για τους οποίους έχει εκδοθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού. Και οι πιστωτές θα πρέπει να  συναινέσουν σε ρύθμιση στο πλαίσιο του εξωδικαστικού και να ανασταλεί έτσι ο πλειστηριασμός.

    Επιπρόσθετα, για το σύνολο των οφειλετών που έχουν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση (όχι μόνο για τους ευάλωτους) βελτιώνεται ο αλγόριθμος από τον οποίο προκύπτει το ύψος της διαγραφής και της οφειλής μέσω του εξωδικαστικού.

    Έτσι με την υπογραφή της ΚΥΑ προβλέπεται «κούρεμα» έως και 28% της ρυθμιζόμενης οφειλής από δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση. Και με Υπουργική Απόφαση, το επιτόκιο ρυθμίσεων «κλειδώνει» στο 3% σταθερό για 3 έτη.

    Να σημειωθεί ότι το 2023 στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού έγιναν 53.030 αιτήσεις για οφειλές ύψους 27,55 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 6.480 οφειλέτες προχώρησαν σε οριστική υποβολή και ξεκίνησε η διαδικασία ρύθμισης για οφειλές ύψους  περίπου 4 δισ. ευρώ.

    Το τελευταίο διάστημα υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα 3.509 νέες αιτήσεις και 2.151 οριστικές υποβολές αιτημάτων ρύθμισης.

    Συγκεκριμένα:

    – Στο 45% των ρυθμίσεων το «κούρεμα» στο οποίο προχώρησαν τράπεζες και servicers ήταν μεγαλύτερο από 30% και διαγράφηκε συνολικό ποσό οφειλών 1,24 δισ. ευρώ.

    – Το μέσο «κούρεμα» για δάνεια ήταν 27%, και ειδικότερα οι οφειλές από στεγαστικά δάνεια «κουρεύτηκαν» κατά 13%,  από καταναλωτικά δάνεια κατά 34,3%, και στα επιχειρηματικά το μέσο «κούρεμα» έφτασε στο 30,13%.

    – Στο 17,3% διαμορφώθηκε το μέσο «κούρεμα» για οφειλές προς το δημόσιο.

    Να σημειωθεί επίσης ότι το  54,43% των οφειλών στο δημόσιο περιελάμβανε και διαγραφή χρέους, όπως και το  67,21% των ρυθμίσεων προς χρηματοπιστωτικούς φορείς.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε προπληρωμένη κάρτα το 50% των επιδομάτων σταδιακά από τον Ιούνιο

    Κ. Χατζηδάκης: Η εκπαίδευση σε θέματα οικονομίας σύμμαχος των πολιτών στις επιλογές τους

    ΑΑΔΕ: Φοροδιαφυγή… χόρευε στον γάμο της χρονιάς – Στη «φάκα» και γνωστός τραγουδιστής



    ΣΧΟΛΙΑ