• Οικονομία

    Eurostat: Πληθωρισμός «φωτιά» στο 8% τον Μάρτιο

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δείχνει προβληματισμένος

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    «Καίνε» τα στοιχεία του πληθωρισμού που ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για το μήνα Μάρτιο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπήρξε νέα εκτόξευση των τιμών, με τον ελληνικό πληθωρισμό να υπολογίζεται ότι έφτασε στο 8% και σε επίπεδο ευρωζώνης στο 7,5%.

    Σημειώνεται πως ο τρόπος μέτρησης του πληθωρισμού της Eurostat διαφέρει από εκείνον της ΕΛΣΤΑΤ, με την τελευταία να ανακοινώνει τα δικά της στοιχεία στις 8 Απριλίου.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται να ανακοινώσει πληθωρισμό πάνω από το 8,5%, με «οδηγό» τις τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα που εδώ και αρκετούς μήνες καταγράφουν κάθε μήνα διψήφια ποσοστά ανόδου.

    Υπενθυμίζεται για τον Φεβρουάριο η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει πληθωρισμό 7,2% (έναντι του 6,3% της Eurostat), με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής να δείχνουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 78,5% τον τελευταίο χρόνο και του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 71,4%, ενώ κατά 41,5% ακριβότερο είναι το πετρέλαιο θέρμανσης.

    Στα είδη διατροφής, αυξήσεις 16,8% σημειώθηκαν στα έλαια και λίπη, 15,2% στα λαχανικά, 14,4% στο αρνί και το κατσίκι.

    Διαβάστε επίσης:

    Brevan Howard: Επιστροφή σε ένα πληθωριστικό σοκ δεκαετίας ’70 – Κίνδυνος ύφεσης και υψηλής ανεργίας

    Μητσοτάκης σε υπουργικό: Μέτρα 4 δισ. για τον εισαγόμενο πληθωρισμό – Οι έλεγχοι κατά της αισχροκέρδειας είναι εντατικοί

    Τις επόμενες ημέρες η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα – Στοχευμένες οι παρεμβάσεις λέει ο Πέτσας



    ΣΧΟΛΙΑ