• Οικονομία

    Brevan Howard: Επιστροφή σε ένα πληθωριστικό σοκ δεκαετίας ’70 – Κίνδυνος ύφεσης και υψηλής ανεργίας

    Alan Howard, Βρετανός δισεκατομμυριούχος, hedge fund manager και συν-ιδρυτής του Brevan Howard Asset Management LLP.

    Alan Howard, Βρετανός δισεκατομμυριούχος, hedge fund manager και συν-ιδρυτής του Brevan Howard Asset Management LLP.


    Οι αυξήσεις των τιμών παγκοσμίως απειλούν με μία πληθωριστική κρίση τύπου της δεκαετίας του 1970, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση και σε υψηλή ανεργία, σύμφωνα με το κορυφαίο αντισταθμιστικό ταμείο Brevan Howard Asset Management.

    To hedge fund θεωρεί ότι το σημερινό μακροοικονονικό περιβάλλον είναι το πιο περίπλοκο από κάθε άλλη φορά στη διάρκεια τουλάχιστον των τελευταίων 75 ετών.

    «Ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού, ελλείψεων στην αγορά εργασίας και μεγάλης αβεβαιότητας ως προς τις πληθωριστικές προσδοκίες δημιουργεί μία εκρηκτική απειλή για επιστροφή σε μία σπείρα αύξησης των μισθών όπως συνέβη στη δεκαετία του 1970», σημειώνει το αντισταθμιστικό ταμείο.

    Το Brevan Howard, ένα από τα πιο γνωστά αντισταθμιστικά ταμεία με ενεργητικό ύψους 19 δισ. δολαρίων, γνώρισε μία περίοδο εκρηκτικού πληθωρισμού πολλές δεκαετίες πριν όταν ο πρώην πρόεδρος της Fed, Πολ Βόλκερ, προχώρησε σε μία ριζικά – και απρόσμενη – σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής ένα Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου του 1979. Η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική που ακολούθησε ο Βόλκερ οδήγησε σε ύφεση και υψηλή ανεργία, αλλά ταυτόχρονα σε αλυσιδωτή άνοδο του πληθωρισμού.

    Αυτή τη στιγμή, η Fed βρίσκεται πολύ πίσω στην καμπύλη της αύξησης των επιτοκίων, η οποία θα πρέπει να διαμορφωθεί ανάμεσα στο 4% και στο 6%, με βάση τις παραδοσιακές προσεγγίσεις της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με το αντισταθμιστικό ταμείο, σε ένα από τα σπάνια σχόλια που κάνει γενικά για τις προοπτικές της αγοράς, σημειώνοντας ότι τόσο το ριψοκίνδυνο ενεργητικό όσο και το σταθερό εισόδημα υποαποδίδουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

    Το Brevan Howard αναφέρει επίσης ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία φάνταζε ως κάτι απίθανο στην αρχή του έτους και σίγουρα θα πυροδοτήσει πληθωρισμό και θα επιβραδύνει την ανάπτυξη. Οσο για τις επιθετικές κυρώσεις της Δύσης, αναμένεται να προκαλέσουν στασιμοπληθωρισμό.

    Παρότι οι ομοιότητες δεν είναι ίδιες, υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία με το πετρελαϊκό εμπάργκο του OPEC το 1973 και με το δεύτερο πετρελαϊκό σοκ μετά την Ιρανική επανάσταση το 1979, σύμφωνα με το αντισταθμιστικό ταμείο. Υπό αυτές τις συνθήκες, τονίζει, οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με μία δύσκολη πράξη εξισορρόπησης.

    Πληροφορίες: Bloomberg

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο προβλέπει πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία

    Ρωσική Κεντρική Τράπεζα: Βουτιά 38,8 δισ. δολάρια για τα αποθεματικά συναλλάγματος και χρυσού από τον Φεβρουάριο

    ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του τεχνολογικού τομέα της Ρώσιας



    ΣΧΟΛΙΑ