• Οικονομία

    Έρχονται πρόστιμα-φωτιά για τις αδήλωτες πισίνες σε βίλες και συγκροτήματα κατοικιών

    Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ


    Κάθε μέσο ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ για να εντοπίσει όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν φτιάξει πισίνες στα σπίτια τους παράνομα και και έχουν «ξεχάσει» να τις δηλώσουν στην εφορία, την Πολεοδομία ή το Κτηματολόγιο.

    Η Ανεξάρτητη Αρχή, με τη χρήση ενός ειδικού αλγόριθμου και την τεχνητή νοημοσύνη, έχει «σαρώσει» ήδη περιοχές στην Αττική και έχει εντοπίσει αδήλωτες πισίνες σε βίλες, εξοχικά, ταράτσες πολυκατοικιών, ακόμα και σε συγκροτήματα κατοικιών και συγκεκριμένα 20.000 πισίνες σε ακίνητα, ενώ ετοιμάζεται να πράξει το ίδιο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

    Σύμφωνα με το Διοκητης της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, που μίλησε στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας – καινοτομίας BEYOND, στη Θεσσαλονίκη, ο εντοπισμός γίνεται με τη λήψη αεροφωτογραφιών που στη συνέχεια γίνεται αυτόματη διασταύρωση με το Ε9 και το Κτηματολόγιο. Έτσι, ένας ιδιοκτήτης με αδήλωτη πισίνα, μπορεί να εντοπιστεί σε χρόνο ρεκόρ, από μια και μόνο φωτογραφία, που η τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίσει σε ποιο σημείο του χάρτη βρίσκεται, σε ποιο δρόμο, αν είναι δηλωμένη ή παράνομη και να βγάλει… ραβασάκι με πρόστιμο!

    Επίσης, ο αλγόριθμος διαχωρίσει αν τα μπλε σημεία του χάρτη δεν είναι πισίνες ή κάποια άλλη κατασκευή, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα επιβολής φόρου και προστίμων σε ιδιοκτήτες που έκαναν… το λάθος να βάψουν με το συγκεκριμένο χρώμα κατασκευές, χωρίς φυσικά να είναι πισίνες.

    Τα πρώτα δείγματα του νέου «εργαλείου» της ΑΑΔΕ είναι ο εντοπισμός 20.000 αδήλωτων πισίνων και η επιβολή προστίμων και φόρων 10 εκατ ευρώ. «Τώρα είμαστε σε φάση που διασταυρώνουμε τα στοιχεία. Τις επόμενες εβδομάδες θα γνωρίζουμε περισσότερα ώστε στη συνέχεια να το τρέξουμε και πανελλαδικά» σημείωσε ο κ. Πιτσιλής.

    Με το νέο σύστημα οι ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτες πισίνες θα βρουν τον μπελά τους, καθώς όχι μόνο θα τους έρθει πρόστιμο για τις αδήλωτες κατασκευές αλλά αυτό μπορεί να γίνει και αναδρομικά σε βάθος δεκαετίας μαζί με τους φόρους. Υπενθυμίζονται πως οι πισίνες έχουν τεκμήριο διαβίωσης, ΕΝΦΙΑ και φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Εννοείται πως τα στοιχεία θα αποσταλούν και στις πολεοδομίες για να διαπιστωθεί αν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη οικοδομική άδεια.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση

    Μητσοτάκης: Μήνυμα αυτοδυναμίας και εγρήγορσης – Τι είπε στους εκλεγμένους βουλευτές της ΝΔ

    Εκλογές 2023:

    Εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις



    ΣΧΟΛΙΑ