• Οικονομία

  Έρχονται νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων-Ποιο θα είναι το νέο σύστημα υπολογισμού

  • NewsRoom
  φόρος


  Ανατρέπονται τα δεδομένα στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με την τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή και πιθανότατα θα ψηφιστεί σήμερα. Με τις νέες διατάξεις καθιερώνεται ένας νέος τρόπος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ο οποίος θα ισχύσει από το 2019. Σημειώνεται ότι υπάρχει υποχρέωση να γίνει αναπροσαρμογή των τιμών-εφορίας των ακινήτων εντός του επόμενους έτους, με στόχο να διαμορφωθούν στα επίπεδα των αγοραίων τιμών. Στην ίδια τροπολογία καθιερώνεται επίσης η συμμετοχή και των Δήμων, στη διαδικασία του προσδιορισμού τους, ενώ αλλάζει η έκταση των ζωνών, όπως και οι συντελεστές με τους οποίους θα προσδιορίζονται οι τιμές.

  Υπενθυμίζεται ότι οι νέες αντικειμενικές εφαρμόστηκαν το καλοκαίρι μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, αλλά από την Πρωτοχρονιά ενεργοποιούνται καθολικά. Με μια τροπολογία- μαμούθ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μετάταξη των εισιτηρίων των συναυλιών σε ΦΠΑ 6%, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι:

  • Ο καθορισμός των τιμών εκκίνησης των τιμών ζώνης ανατίθεται σε πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων.
  • Αλλάζει η σύνθεση της Δευτεροβάθμιας Τριμελούς Επιτροπής η οποία παρεμβαίνει, όπου δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν οι νέες Τιμές Ζώνης. Πρόεδρος της Επιτροπής θα εξακολουθήσει να τοποθετείται πάρεδρος του ΝΣΚ, ωστόσο τα μέλη γίνονται πιο «πολιτικά» πρόσωπα και συγκεκριμένα οι επικεφαλής της αρμόδιας Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, ενώ ο νόμος του 2017 προέβλεπε τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου της Α.Α.Δ.Ε. Προφανής στόχος, η ενίσχυση του πολιτικού φίλτρου στον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών, κάτι που άλλωστε έγινε και φέτος.
  • Συστήνεται εξαμελής επιτροπής σε κάθε Περιφέρεια, η οποία θα εισηγείται τους συντελεστές αυξομείωσης (συντελεστές εμπορικότητας), τη διαμόρφωση των Ζωνών άρα και αλλαγές σε αυτές, καθώς και τις Ζώνες που πρόκειται να ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα.
  • Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Ιουνίου και θα ενεργοποιηθούν σε πρώτη φάση για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2019.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με δύο ταχύτητες η αγορά του real estate

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανατροπή στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Οι νέοι φόροι που αλλάζουν από το 2019

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξεφορτώνονται άρον-άρον τα ακίνητα οι Έλληνες υπό τον φόβο των νέων αντικειμενικών  ΣΧΟΛΙΑ