• Οικονομία

    Έρχονται έλεγχοι στα συμβόλαια ακινήτων για τον ΕΝΦΙΑ-Τσουχτερά πρόστιμα

    • NewsRoom
    ΕΝΦΙΑ


    Ελέγχους σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες για να διαπιστωθεί εάν κάνουν ελέγχους απόδοσης του ΕΝΦΙΑ πριν την σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων,  θα πραγματοποιούν  οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες. Σε εγκύκλιο (ΠΟΛ 1182/2018) που εξέδωσε η ΑΑΔΕ, ορίζεται ότι θα προβλέπονται έλεγχοι εξ αποστάσεως και πρόστιμα 300 ως 1.000 ευρώ, σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες που θα εντοπιστούν να έχουν διαπράξει παραβάσεις, από το άρθρο 54Α του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ. ή ν. 4174/2013) για τα πιστοποιητικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α., ενώ τα πρόστιμα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.

    Συγκεκριμένα, οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. θα ελέγξουν δειγματοληπτικά, χρησιμοποιώντας κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, υποθέσεις μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών ακινήτων, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν εκδοθεί και έχουν επισυναφθεί στα μεταβιβαστικά συμβόλαια τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά της Φορολογικής Διοίκησης, με τα οποία, σε κάθε περίπτωση, πιστοποιείται ότι:

    – το μεταβιβαζόμενο ακίνητο έχει περιληφθεί στη δήλωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), δηλαδή έχει αναγραφεί στο Ε9,

    – ο φορολογούμενος έχει καταβάλει τον αναλογούντα ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή έχει απαλλαγεί νόμιμα από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το συγκεκριμένο ακίνητο για τα πέντε προηγούμενα έτη.

    – ο φορολογούμενος έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις του ΕΝ.Φ.Ι.Α., έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη.

    Σημειώνεται, ειδικά για τους υποθηκοφύλακες, ότι σύμφωνα με το άρθρο 54Α του Κ.Φ.Δ.:

    «Οι φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν τη μεταγραφή ή την καταχώρηση στα κτηματολογικά βιβλία συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται από οποιαδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται το πιστοποιητικό της προηγούμενης παραγράφου. Το προηγούμενο εδάφιο ισχύει και για τη μεταγραφή ή καταχώρηση της κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού, καθώς και για τη μεταγραφή ή καταχώρηση της αποδοχής κληρονομιάς».

    Οι συμβολαιογράφοι και οι υποθηκοφύλακες που θα εντοπιστούν να έχουν διαπράξει παραβάσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 300 έως 1.000 ευρώ, τα οποία θα διπλασιαστούν σε περιπτώσεις που από μελλοντικούς νέους ελέγχους διαπιστωθεί ότι επανέλαβαν τις παραβάσεις (ότι ήταν υπότροποι).

    Τη διενέργεια των ελέγχων για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 54Α του ν. 4174/2013 προβλέπει απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), η οποία εκδόθηκε και απεστάλη πρόσφατα σε όλες τις Δ.Ο.Υ.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εγκύκλιο της ΑΑΔΕ (υπ’ αριθμ. ΠΟΛ. 1182/2018):

    1. Το έτος 2018 διενεργούνται έλεγχοι γραφείου από τα Τμήματα ή Γραφεία Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής του άρθρου 54Α του ν. 4174/2013 (Α’170) από συμβολαιογράφους ή/και από υποθηκοφύλακες.

    2. Οι προς έλεγχο υποθέσεις κατατάσσονται ανά υπηρεσία, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων, τα οποία δεν δημοσιοποιούνται, ως Παράρτημα της παρούσας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στα χέρια της ΑΑΔΕ και του εισαγγελέα οι λίστες με τους Έλληνες καταθέτες και επενδυτές του εξωτερικού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΝΦΙΑ: Πόσο παραπάνω θα πληρώσετε αν χάσετε την α’ δόση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μητσοτάκης: Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση ενδυναμώνει την αυτονομία και τη διαφάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ