• Οικονομία

    Χατζηδάκης: Έρχεται manager στον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις

    Επανένταξη στις 120 δόσεις των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από την πανδημία - Όλες οι λεπτομέρειες

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας (ΑΠΕ)


    “Πράσινο φως” για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

    Την επιλογή project manager για την λειτουργία του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, αμέσως μετά την δίωρη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Για μένα το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ίσως η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο! Τις αμέσως επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί project manager που θα ασχοληθεί, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, αποκλειστικά με αυτό το θέμα!».

    Ο project manager θα πρέπει να συνεργαστεί με την διοίκηση του Ταμείου για την ταχύτερη έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που ξεπερνούν τις 300.000, ενώ για την αποπληρωμή τους απαιτείται πάνω από 1 δισ. ευρώ.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιηθούν χωρίς δισταγμό πόροι και προσωπικό για την επιτάχυνση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, ενώ ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε τον ΕΦΚΑ “νέα ΔΕΗ”, προκειμένου να αναδείξει τα συσσωρευμένα προβλήματα αλλά και την δυναμική του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.

    Σε ότι αφορά στην απασχόληση την επομένη της υγειονομικής κρίσης, οκ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πρέπει να σπάσουν τα στερεότυπα και οι επιδοματικές πολιτικές, ώστε να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες.

    Ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε εθνική πρόκληση την ανάκαμψη της οικονομίας, επισήμανε ότι κυβερνητικές προτεραιότητες είναι η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή, ενώ αναφέρθηκε στα ειδικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην αγορά εργασίας δινοντας έμφαση στο γεγονός ότι το 2020 δημιουργήθηκαν 93.000 περισσότερες θέσεις εργασίας παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες που επικράτησαν.

    Η ατζέντα του υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνει πακέτο έξι μέτρων, η υλοποίηση των οποίων θα επιταχυνθεί.

    Πρόκειται για:

    •            Το εργασιακό νομοσχέδιο (αναμένεται εντός του Μαρτίου)

    •            Την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

    •            Την αλλαγή του καθεστώτος επικουρικής ασφάλισης (το σχετικό ν/σ αναμένεται έως τον Ιούνιο)

    •            Τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου επαγγελματικής κατάρτισης

    •            Την προώθηση ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας και

    •            την νομοθετική κατοχύρωση από την χώρα μας της σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά των διακρίσεων και της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ο Κ. Μητσοτάκης στο υπουργείο Εργασίας- Προτεραιότητα η εκκαθάριση 300.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης

    Τροχοπέδη η λειτουργία του e-ΕΦΚΑ για την έκδοση συντάξεων-«Μπόνους» έως και €480 το μήνα σε υπαλλήλους για την ολοκλήρωση φακέλων



    ΣΧΟΛΙΑ