• Οικονομία

    Έρχεται «καυτός» χειμώνας: 8 δις θα πληρώσουν οι πολίτες – Ποιους φόρους καλούνται να καταβάλουν

    Wall Street


    Μπορεί να έχουμε καλοκαίρι, ωστόσο σύντομα βαρύς… χειμώνας θα πλήξει εκατομμύρια φορολογούμενους που θα κληθούν για ακόμη μία φορά να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

    Αυτό διότι προσεχώς, ξεκινούν οι πληρωμές των φόρων οι οποίοι έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2019 θα ανέλθουν στο ποσόν των 8 δις ευρώ.

    Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται η εξυπηρέτηση ρυθμίσεων για παλαιότερες φορολογικές οφειλές. Πρόκειται για ρυθμίσεις όπως π.χ. οι 100 δόσεις ή η πάγια των 12 δόσεων.

    Μεταξύ άλλων οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν:

    1. Τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. O φόρος θα καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και συνολικά εκτιμάται ότι πρέπει να συγκεντρωθούν περί τα 3,5 δις ευρώ. Η καταβολή της πρώτης δόσης λήγει στα τέλη Ιουλίου, της δεύτερης έως το τέλος Σεπτεμβρίου και της τρίτης έως το τέλος Νοεμβρίου. Τον φόρο θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 2,6 εκατ. φορολογούμενοι.

    2. Τον ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος αφορά 6,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οι οποίοι θα πληρώσουν συνολικά το ποσό των περίπου 3,2 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος ο ΕΝΦΙΑ αναπροσδιορίζεται με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες. Ως εκ τούτου περί τους 200.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν αυξημένο φόρο, ακόμη και πάνω από 200 ευρώ, σε σχέση με πέρυσι. Θα αρχίσει να καταβάλλεται από το τέλος Σεπτεμβρίου και σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2019.

    3. Τέλος τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019. Είθισται στα μέσα Οκτωβρίου να ανακοινώνονται τα τέλη κυκλοφορίας για το επόμενο έτος. Τα τέλη θα αναρτηθούν στο taxisnet και προς το παρόν παραμένει θολό το τοπίο για το εάν θα υπάρξουν αλλαγές. Ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοχοι ΙΧ μέσω των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέο μπαράζ φορο- ελέγχων για επιπλέον έσοδα το καλοκαίρι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ: «Τρία ερωτήματα για την οικογένεια Τσίπρα» – Στο μικροσκόπιο η υπόθεση της «ΔΙΟΔΟΣ»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτές θα είναι οι νέες ταυτότητες – Από το 2019 η έκδοσή τους



    ΣΧΟΛΙΑ