• Οικονομία

    Επιτόπιους ελέγχους στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης από την Κομισιόν

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Επιτόπιους ελέγχους στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης από την Κομισιόν

    Θοδωρής Σκυλακάκης


    Τοποτηρητές στα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να «τρέξει» η Ελλάδα έως το 2026 προβλέπει η δανειακή σύμβαση του Ταμείου Ανάκαμψης, που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία υπεγράφη προ ημερών ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Κομισιόν.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σύμβαση, η χώρα μας θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα αποδεχθεί κάθε αίτημα της ΕΕ ακόμα και για επιτόπιους ελέγχους, αναφορικά με την πορεία των έργων και την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

    Κάθε φορά που η Ελλάδα θα λαμβάνει δόση δανείου από την Κομισιόν, θα μπορεί να της ζητείται να καταθέσει συμπληρωματικές πληροφορίες για την πορεία των έργων ή και να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι από κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να επιβεβαιώσουμε την ολοκλήρωση των οροσήμων και στόχων.

    “Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής ολοκλήρωσης του συνόλου των στόχων και οροσήμων, η Επιτροπή αναστέλλει τμήμα της δόσης του δανείου. Εάν εντοπιστεί μη ικανοποιητική ολοκλήρωση οροσήμου/στόχου που αφορά στο σύστημα ελέγχου, τότε δύναται να αναστείλει τη συνολική εκταμίευση καθώς και μελλοντικές εκταμιεύσεις μέχρι την ικανοποιητική εκπλήρωση των στόχων και οροσήμων που σχετίζονται με το ανωτέρω σύστημα ελέγχου”, αναφέρει χαρακτηριστικά η δανειακή σύμβαση με την ΕΕ.

    Οι όροι του δανείου

    Η χώρα μας αναμένεται να λάβει με τη μορφή δανείου, το ποσό των 12,7 δις ευρώ, το οποίο θα έχει διάρκεια 30 ετών. Η μέση ωρίμανση ανέρχεται στα 20 χρόνια, ενώ προβλέπεται και περίοδος χάριτος 10 ετών, που σημαίνει ότι η αποπληρωμή θα ξεκινήσει σε μια δεκαετία από την ημέρα εκταμίευσης των δανείων.

    Ωστόσο, όποια ποσά προχρηματοδότησης δεν έχουν εκκαθαριστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026 θα καταστούν αμέσως ληξιπρόθεσμα και απαιτητά. Επίσης, η Επιτροπή δικαιούται να συμψηφίσει αυτά τα ποσά με κάθε αξίωση που έχει το Κράτος Μέλος έναντι της Κομισιόν, ακόμα και με άλλα προγράμματα χρηματοδότησης που έχει λάβει η κάθε χώρα.

    Η δανειακή σύμβαση

    Αναλύοντας τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τα έργα που θα δανειοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους επισημαίνει πως προκαλούνται:

    1. Αύξηση εσόδων ύψους 17,8 δις ευρώ περίπου, λόγω της χορήγησης, από την Ε.Ε. της μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης («Χρηματοδοτική Συνεισφορά») που θα χρηματοδοτήσει ισόποσες δράσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
    2. Ενδεχόμενα μη χρηματοοικονομικά έσοδα (όπως τόκοι και μερίσματα) από τη χρήση των πόρων της δανειακής Σύμβασης.
    3. Δαπάνη από την καταβολή τόκων για την εξυπηρέτηση της προαναφερόμενης δανειακής Σύμβασης (άρθρο 11 της 2ης Σύμβασης)
    4. Ενδεχόμενη δαπάνη από την καταβολή:

    – τόκου υπερημερίας και λοιπών εξόδων, σε περίπτωση ανάκτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματοδοτικής συνεισφοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω απάτης, διαφθοράς και σύγκρουσης συμφερόντων σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε. ή αθέτησης υποχρέωσης εκ μέρους της Χώρας,

    – αμοιβών, εξόδων και δαπανών που απορρέουν από την προχρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, των εξόδων διακοπής και των εξόδων διακράτησης,

    – αμοιβών, γενικών εξόδων και δαπανών, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, εξόδων διακοπής και κόστους μεταφοράς, έως ότου εξοφληθεί πλήρως όλο το κεφάλαιο του δανείου,

    – τόκου υπερημερίας, εάν δεν καταβληθεί από τη Χώρα μας κάποιο πληρωτέο ποσό, όσον αφορά κάθε οφειλόμενη δόση δανείου,

    – των πρόσθετων τόκων και εξόδων και δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των νομικών εξόδων, που προκλήθηκαν και είναι πληρωτέα από την Επιτροπή ως αποτέλεσμα της αθέτησης από τη Χώρα μας οποιασδήποτε υποχρέωσης βάσει της Δανειακής Σύμβασης

    – των εξόδων που προκύπτουν σε περίπτωση μερικής ή ολικής πρόωρης εξόφλησης του δανείου ή τμήματος αυτού, συμπεριλαμβανομένων των δεδουλευμένων οφειλόμενων τόκων, των εξόδων, των αμοιβών, του Κόστους Διαχείρισης Ρευστότητας, των εξόδων διακοπής και των εξόδων καταγγελίας οποιασδήποτε αντιστάθμισης,

    – ανεξόφλητων δόσεων δανείου, εξόδων, δαπανών, αμοιβών και τόκων υπερημερίας, εφόσον το ποσό των οφειλόμενων δόσεων δανείου κηρυχθεί άμεσα ληξιπρόθεσμο και απαιτητό, σε περίπτωση της απάτης, της διαφθοράς και της 3 168 σύγκρουσης συμφερόντων σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης ή αθέτησης υποχρέωσης εκ μέρους της Χώρας,

    – εξόδων λειτουργίας του συστήματος ελέγχου, μέσω του οποίου η Χώρα μας θα διασφαλίζει την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ