• Οικονομία

    Επιστράτευση και του ιδιωτικού τομέα για την αξιοποίηση των ακινήτων του e-ΕΦΚΑ

    Παναγιώτης Δουφεξής-Διοικητής e-ΕΦΚΑ

    Παναγιώτης Δουφεξής-Διοικητής e-ΕΦΚΑ


     Η συμβολή εξιδεικευμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων αναμένεται να ζητηθεί από την  ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφαλίσεων και την διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων, η οποία αποτιμάται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ. 

    Σύμφωνα με πληροφορίες, απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση κτιρίων, γραφείων και οικοπέδων που ανήκουν στον e-ΕΦΚΑ, είναι η ολοκλήρωση του νέου οργανογράμματος με τις απαιτούμενες συγχωνεύσεις μονάδων και μετεγκαταστάσεις προσωπικού.  Το νέο οργανόγραμμα θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2022 και αντί των 388 μονάδων τ. ΦΚΑ που υπήρχαν αρχικά ,θα λειτουργούν πανελλαδικά, 12 Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ), 119 Τοπικές Διευθύνσεις και 27 Αποκεντρωμένα Τμήματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι Τοπικές Διευθύνσεις της κάθε Περιφέρειας θα υπάγονται στην αντίστοιχη Περιφερειακή Υπηρεσία Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ) που έχει την έδρα της στην Περιφέρεια αυτή.

    Με την ολοκλήρωση του οργανογράμματος θα καταγραφούν ποια κτίρια του ταμείου θα χρησιμοποιηθούν για ιδιόχρηση, σε ποια ιδιόκτητα κτίρια θα μεταφερθούν και θα συγχωνευτούν υπηρεσίες του ταμείου, ποια θα παραμείνουν μισθωμένα από τον e-ΕΦΚΑ και ποια θα διατεθούν προς εκμετάλλευση. 

    Σύμφωνα με τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή «Με την λειτουργία των τοπικών διευθύνσεων του νέου οργανογράμματος θα καταγραφούν οι ανάγκες στέγασης του προσωπικού του ταμείου. Αμέσως μετά, με την συμβολή και του ιδιωτικού τομέα, θα αποφασιστεί η βέλτιστη λύση για την μακροχρόνια αξιοποίηση κτιρίων, γραφείων και οικοπέδων του ταμείου που παραμένουν επί σειρά ετών ανεκμετάλλευτα». 

    Τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεση της η διοίκηση του Φορέα υπάρχουν συνολικά 230 πλήρη κτίρια, από 55 έως και 26.062 τ.μ., οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια από 30 έως 18.416 τ.μ. καθώς και συνολικά 69 οικόπεδα (45-35.600 τ.μ.) και 49 αγροτεμάχια (13-107.210 τ.μ.). Η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του εκτιμάται σε 1,4 δισ. ευρώ, με το 14% αυτής να παραμένει πλήρως αναξιοποίητο. Υπάρχουν συνολικά 35 διατηρητέα ακίνητα, συνολικού εμβαδού 79.679 τ.μ., εκ των οποίων τα 24 είναι κενά. 

    Στόχος του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ είναι η εξασφάλιση επιπλέον εσόδων για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και η αναβάθμιση των περιοχών που βρίσκονται τα ακίνητα του Φορέα, κυρίως στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. 

    Ξενοδόχοι, έμποροι και άλλοι επιχειρηματίες έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους στους φορείς του υπουργείου Εργασίας και περιμένουν την έναρξη του διαγωνισμού για να υποβάλουν τις προσφορές τους. Στη μακρά λίστα των ακινήτων που προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών περιλαμβάνονται κτίρια που κάποτε στέγαζαν κινηματογράφους, θέατρα, εστιατόρια κι εμπορικά καταστήματα, αλλά κι αυτά. 

    Η πλειοψηφία των επενδυτών προσβλέπουν στην τουριστική αξιοποίηση των ακινήτων. Η μετατροπή των αναξιοποίητων κτιρίων σε ξενοδοχεία μπουτίκ, εμπορικά καταστήματα πολυτελείας και σύγχρονα γραφειακά συγκροτήματα «υπόσχεται» την αναβάθμιση του κέντρου. Επιπλέον, με αυτή την ενέργεια οι μεσίτες αισιοδοξούν ότι, η έλευση νέων «παικτών» της αγοράς,  θα συμπαρασύρει τη ζήτηση και για τα ακίνητα μικρότερης αξίας.

    Το σχέδιο για τον e-ΕΦΚΑ μέχρι το τέλος του 2021

    Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ μέχρι την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αξιοποίηση της περιουσία των ταμείων με την συμβολή του ιδιωτικού τομέα προχωράει σε μεμονωμένους διαγωνισμούς για την μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός για την μακροχρόνια εκμίσθωσή κτιρίου στην οδό Πανεπιστημίου 46, στο κέντρο της Αθήνας, συνολικής επιφάνειας 10.247 τ.μ. Στόχος είναι η δημιουργία ξενοδοχείου, μετά από εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης. Στο κτίριο αυτό στόχος είναι η διατήρηση του κινηματογράφου Ideal. Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα έχει οριστεί σε 85.000 ευρώ, με κόστος ανακατασκευή 15.000.000 ευρώ. Δεν αποκλείεται και η περίπτωση εκμίσθωσης για γραφεία ή μικτή χρήση. Μέρος του ακινήτου έχει παραχωρηθεί μέχρι 31.12.2021 στην ATHENS BIENNALE για πολιτιστικούς σκοπούς (διενέργεια της 7ης Μπιενάλε Αθήνα 2021).

    Ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις για την πλήρη αξιοποίηση κτηρίων όπως αυτό στη Σταδίου 41 (πρώην ΦΩΚΑΣ), καθώς και στη Ζαλοκώστα 7-9 στο Κολωνάκι. Πρόκειται για δύο διατηρητέα κτίρια, που σύμφωνα με τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις της Διοίκησης θα διενεργηθεί για το πρώτο, στις 10.11.2021, Πλειοδοτικός Διαγωνισμός Εκμίσθωσης του ακινήτου για χρονικό διάστημα 15 ετών με δικαίωμα παράτασης για 5 έτη (ελάχιστο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα: 45.000 ευρώ για χρήση ξενοδοχείου, εμπορικών καταστημάτων, γραφείων, αιθουσών εκδηλώσεων) και για το δεύτερο, διαγωνισμός εκμίσθωσης του ακινήτου στις 20.10.2021, με εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης για ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, για χρονικό διάστημα 30 +10 ετών και ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα 17.000 ευρώ.

    Ποια ακίνητα έχουν αξιοποιηθεί 

    Οι ενέργειες που ήδη έχουν δρομολογηθεί αφορούν τα εξής ακίνητα:  

    • Παλαιό Ωδείο στην Οδό Φειδίου 3 στο κέντρο της Αθήνας, συνολικής επιφάνειας 1.628,10 τ.μ. Παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού για χρονικό διάστημα 35 ετών για τη στέγαση των πολιτιστικών του δομών, με αντάλλαγμα την αποκατάσταση του ακινήτου.
    • Διατηρητέο στην Ιουλιανού 26 στο κέντρο της Αθήνας. Εκμισθώθηκε στο Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ για χρονικό διάστημα 40 ετών με συμψηφισμό μισθωμάτων με το κόστος εργασιών επισκευής ύψους 3.111.900 ευρώ για 32 χρόνια. Από το 33ο έτος θα καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα το οποίο θα προσδιοριστεί από εκτιμητή.
    • 7 όροφο κτίριο στην Οδό Αχαρνών 1-3 στην Αθήνα, συνολικής επιφάνειας 4.800,00 τ.μ. Εκμισθώθηκε απευθείας στον Δήμο Αθηναίων για χρονικό διάστημα 12 ετών, με δικαίωμα παράτασης. Το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται σε 16.040 ευρώ. 
    • Πτέρυγα Μπόμπολα στα Μελίσσια. Πρόκειται για το 3οροφο κτήριο  ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ συνολικής επιφάνειας 2.176,19 τ.μ. Εκμισθώθηκε στον Δήμο Πεντέλης για τις εκπαιδευτικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητές του, για χρονικό διάστημα 12 ετών. Το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται σε 18.500 ευρώ.
    • Παλαιό Εφετείο στην οδό Σωκράτους 56 στην Αθήνα. Πρόκειται για 8 όροφο κτίριο συνολικής επιφάνειας 10.247 τ.μ. Εκμισθώθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού για χρονικό διάστημα 30 ετών. Το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται σε 43.000 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Κίνητρο έως και €7.200 στους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ για επίλυση αιτημάτων ασφαλισμένων



    ΣΧΟΛΙΑ