• Οικονομία

    Επιχείρηση «σκούπα» της ΑΑΔΕ στα ληξιπρόθεσμα χρέη-Τι αλλάζει στις κατασχέσεις

    • NewsRoom
    Εφορία: Έρχονται μαζεμένα τα ραβασάκια – Πληρωμές φόρων πάνω από 11 δις

    Γιώργος Πιτσιλής. Διοικητής της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων


    Ζεστό χρήμα 6 δισ. ευρώ αναμένεται να φέρουν στα ταμεία τα ληξιπρόθεσμα χρέη έως το τέλος του 2018. Μέχρι σήμερα τα έσοδα που έχουν εισρεύσει στα ταμεία ανέρχονται στα 4 δισ. σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα στο τέλος Αυγούστου είχαν εισπραχθεί 3,672 δισ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο οι εισπράξεις έφτασαν τα 4 δισ. ευρώ. Με αυτούς τους ρυθμούς τα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους θεωρείται ότι είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί και σε κάθε περίπτωση υπερβαίνει κατά πολύ το στόχο που είχε τεθεί για το 2018.

    Το 2014, που οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών γινόταν με πολλές δυσκολίες, οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν συγκριτικά περιορισμένες, μόλις 1,561 δισ. ευρώ. Το 2015 με την έκρηξη των κατασχέσεων και την ρύθμιση των 100 δόσεων που τέθηκε σε ισχύ είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει το πρώτο μεγάλο άλμα. Στο ταμείο μπήκαν 2,261 δισ. ευρώ από νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1,641 δισ. ευρώ από παλαιότερα ληξιπρόθεσμα χρέη. Το 2016, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν νέα αύξηση των εισπράξεων στα 5,2 δισ. ευρώ ενώ σε αυτά τα επίπεδα διαμορφώθηκαν και το 2017.

    Για την αύξηση των εισπράξεων, πηγές της ΑΑΔΕ εκτιμούν πως ένα μεγάλο μέρος της οφείλεται στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης ενώ οι κατασχέσεις όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

    Τι αλλάζει στις κατασχέσεις

    Οι κατασχέσεις γίνονται πλέον πιο στοχευμένα καθώς τα κατασχετήρια εκδίδονται αφότου οι αρμόδιες υπηρεσίες συμβουλευτούν το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, ώστε να διαπιστωθεί εκ των προτέρων εάν ο φορολογούμενος στον οποίο σχεδιάζεται η ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης έχει τραπεζικό λογαριασμό.

    Το φαινόμενο των πολλαπλών κατασχέσεων για το ίδιο χρέος έχει αναδείξει την ανάγκη τροποποιήσεων στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το οποίο δεν επιτρέπει επιστροφή του πλεονάζοντος ποσού, παρά μόνο τον μελλοντικό συμψηφισμό του με άλλες οφειλές.

    Πέρυσι, για ένα σύνολο 312.000 ΑΦΜ εκδόθηκαν 1.643.500 ηλεκτρονικά κατασχετήρια ή 5,3 κατά μέσο όρο ανά φορολογούμενο και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών προσέκρουσε είτε σε αδειανούς λογαριασμούς, είτε σε ανυπαρξία τραπεζικών λογαριασμών.

    Από την άλλη πλευρά βέβαια δεν έλειψαν τα φαινόμενα όπου για ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο τα κατασχετήρια τα οποία εκδόθηκαν οδήγησαν σε πολλαπλάσιες της μίας κατάσχεσης για το ίδιο ποσό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οδηγός: Πώς μπορείτε να γλιτώσετε από τις κατασχέσεις της Εφορίας

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κατασχέσεις: Πώς εξαφανίζονται απροειδοποίητα από ακατάσχετους λογαριασμούς μισθοί, συντάξεις και επιδόματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Σαφάρι» κατασχέσεων σε κατεθέσεις, ακίνητα, μισθούς και συντάξεις-Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο



    ΣΧΟΛΙΑ