• Οικονομία

    Οδηγός: Πώς μπορείτε να γλιτώσετε από τις κατασχέσεις της Εφορίας

    κατασχέσεις


    «Τσουνάμι» κατασχέσεων, με πάνω από  6 εκατομμύρια κατασχετήρια, την τριετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς έλεος και χωρίς καμία προειδοποίηση σε όσους χρωστούν στην εφορία, προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

    Με βάση την απολογιστική Έκθεση για το 2017, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων- ως επί το πλείστον σε τραπεζικούς λογαριασμούς- έφτασαν στο 1.721.911, σημειώνοντας αύξηση 12,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι κατασχέσεις είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και υπολογίζεται ότι η ΑΑΔΕ προχωρά σε περίπου 200 κατασχέσεις την ημέρα

    Οι παγίδες, με λανθασμένες διαδικασίες είτε με ευθύνη της εφορίας είτε των τραπεζών, για χιλιάδες φορολογούμενους, με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είναι πολλές, με αποτέλεσμα όταν πηγαίνουν ανυποψίαστοι στα ΑΤΜ ή στα γκισέ για να βγάλουν χρήματα, να ανακαλύπτουν ότι οι λογαριασμοί τους είναι άδειοι!

    Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τις κατασχέσεις

    1. Υπαγωγή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής: μπορούν να ρυθμιστούν έως και 12 μηνιαίες δόσεις ή εάν προέρχονται από έκτακτη φορολογία έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις

    Για να υπαχθεί ένας φορολογούμενος στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να γνωρίζει ότι:
    α) Το ποσό των οφειλών επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%

    β) αν δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, μπορεί να τις εντάξει και αυτές σε «πάγια ρύθμιση» με τους ίδιους όρους

    γ) βασική προϋπόθεση ο οφειλέτης να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας, και περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ.

    δ) ο φορολογούμενος θα πρέπει να εξοφλήσει ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής ή στο ΑΤΜ υποκαταστήματος της τράπεζάς του ή σε υποκατάστημα οποιασδήποτε τράπεζας την 1η δόση της ρύθμισης μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

         2. Εφόσον ο οφειλέτης έχει τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο πιστώνονται κάθε μήνα ποσά μισθών ή συντάξεων ή άλλων ασφαλιστικών βοηθημάτων και κοινωνικών παροχών, πρέπει να γνωστοποιήσει αυτό το λογαριασμό στην ΑΑΔΕ, ώστε να μην κατάσχονται από αυτόν υπόλοιπα χαμηλότερα των 1.250 ευρώ.

        3. Τμηματική αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους ανά μη τακτά διαστήματα με την καταβολή ποσών «έναντι», ιδίως αν το ποσό του χρέους υπερβαίνει κατά πολύ τα 500 ευρώ.

        4. Υποβολή αίτησης προς τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ για μείωση του ποσού που υπόκειται σε κατάσχεση.

        5. Πώληση ακίνητου περιουσιακού στοιχείου για την απόδοση μέρους ή ολόκληρου του εισπραττόμενου τιμήματος για την αποπληρωμή της οφειλής.

    Τι δεν μπορεί να αγγίξει το ΥΠΟΙΚ

    Πρόκειται βασικά για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, τα οποία πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι δεν ανήκουν στη κατηγορία των δηλωμένων ως ακατάσχετων.

    Οι εξαιρέσεις που τη «γλιτώνουν» από τις κατασχέσεις είναι:

    -το κοινωνικό εισόδημα

    -το κοινωνικό μέρισμα

    -η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων

    -το επίδομα ΟΑΕΔ

    -το επίδομα θέρμανσης (όποτε δοθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι)

    -η διατροφή ανήλικου τέκνου

    -τα προνοιακά επιδόματα

    -η λοταρία των φορο-αποδείξεων

    -το ακατάσχετο όριο μισθού ή σύνταξης 1.000 ευρώ

    -το ακατάσχετο όριο τραπεζικού λογαριασμού 1.250 ευρώ

    [playbuzz-item undefined=”WordPress 4.9.7″ undefined=”mononews.gr” undefined=”” undefined=”” undefined=”ae92c42f-6f10-47b6-a656-b0c6a12fa471″ undefined=”false” undefined=”false” undefined=”true” undefined=”” undefined=”auto” undefined=”auto” undefined=”0″ item=”ae92c42f-6f10-47b6-a656-b0c6a12fa471″ info=”false” shares=”true” undefined=”true” undefined=”WordPress 4.9.7″ undefined=”mononews.gr” undefined=”” undefined=”” undefined=”ae92c42f-6f10-47b6-a656-b0c6a12fa471″ undefined=”false” undefined=”false” undefined=”true” undefined=”” undefined=”auto” undefined=”auto” undefined=”0″ item=”ae92c42f-6f10-47b6-a656-b0c6a12fa471″ info=”false” shares=”true” undefined=”93632b9e-3c15-4147-a597-d3b7d7671371″]

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κατασχέσεις: Πώς εξαφανίζονται απροειδοποίητα από ακατάσχετους λογαριασμούς μισθοί, συντάξεις και επιδόματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Σαφάρι» κατασχέσεων σε κατεθέσεις, ακίνητα, μισθούς και συντάξεις-Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρχονται κατασχέσεις – σοκ από την Εφορία για χρέη ακόμα και 500 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ