• Οικονομία

    Επενδυτική βαθμίδα: Τα μηνύματα των οίκων στην κυβέρνηση – Πράξεις τώρα για να γίνει το μεγάλο βήμα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Standard & Poor’s - DBRS - Scope Ratings

    Standard & Poor’s – DBRS – Scope Ratings


    Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου ευρώ στην αγορά μπορεί να είναι το πότε η Ελλάδα θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα που είναι ένας εξαιρετικά επείγον στόχος για την εγχώρια οικονομία μετά από 13 χρόνια αποκλεισμού, για να πατήσουν, όμως οι οίκοι το… κουμπί απαιτούνται πράξεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

    Δηλαδή είμαστε κοντά αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί, όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει πριν λίγες μέρες και το στέλεχος της Standard & Poor’s  Samuel Tilleray σε δηλώσεις του στο FinForum 2023.

    Για την κυβέρνηση το βασικό σενάριο είναι πως μέχρι το τέλος του έτους, το πολύ στις αρχές του 2024 η χώρα θα έχει καταφέρει να περάσει σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

    Σε αυτή τη διαδρομή υπάρχουν τέσσερα βασικά ορόσημα: Οι αξιολογήσεις, στις 4 Αυγούστου από τη Scope, στις 8 Σεπτεμβρίου από τη DBRS, στις 20 Οκτωβρίου από την S&P και την αξιολόγηση της Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

    Οι ημερομηνίες αυτές είναι ενδεικτικές, και όχι δεσμευτικές, αφού κάλλιστα αν και δεν είθισται, ένας οίκος δικαιούται να παρακάμψει την ημερομηνία και να μην δημοσιεύσει αξιολόγηση.

    Εκεί που ποντάρουν οι πιο συντηρητικοί αναλυτές είναι η 20η Οκτωβρίου με την αξιολόγηση από την S&P χωρίς φυσικά να μπορεί κανείς να αποκλείσει μια θετική έκπληξη από τη Scope ή/και την DBRS που προηγούνται.

    Η 20η Οκτωβρίου όμως έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Η χώρα θα έχει ήδη καταθέσει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, με το οποίο θα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών.

    Δηλαδή θα δώσει ένα καθαρό δείγμα γραφής σε επίσημο κείμενο για το πώς κλείνει δημοσιονομικά η φετινή χρονιά και ποιες είναι οι προβλέψεις για τον επόμενο χρόνο ως προς έλλειμμα, χρέος και ανάπτυξη.

    Ταυτόχρονα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ ενώ, θεωρητικά, στους τρεις περίπου μήνες που μεσολαβούν θα πρέπει να έχουν γίνει βήματα και στο κρίσιμο πεδίο των μεταρρυθμίσεων αλλά και της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες.

    Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως πέραν από την ταχύτητα με την οποία η χώρα  αξιοποιεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και την περαιτέρω εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι οίκοι δίνουν τεράστια σημασία στην μεταρρύθμιση στο πεδίο της Δικαιοσύνης.

    Στο επίκεντρο είναι η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης αλλά και ένα περισσότερο φιλικό, ευέλικτο πλαίσιο για τους επενδυτές, ώστε να μην αποθαρρύνονται εξαιτίας δυσανάλογων καθυστερήσεων και ακαμψιών, επιλύοντας ζητήματα που χρονίζουν.

    Το θέμα είναι στην κορυφή της ατζέντας για τους ξένους οίκους ως ένα βασικό κριτήριο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, συντομότερα και όχι αργότερα, όπως ξεκαθάρισε πρόσφατα και η  S&P εκτιμώντας πως μια ουσιαστική αλλαγή εκεί θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην εικόνα της χώρας προς την επενδυτική κοινότητα.

    Πρακτικά η αναβάθμιση για όλους τους οίκους εξαρτάται από το εάν η δημοσιονομική πειθαρχία θα διατηρηθεί την προσεχή τριετία και από το εάν η χώρα θα διατηρήσει μια ισχυρή μεταρρυθμιστική διάθεση σε κρίσιμα πεδία, επιλύοντας ζητήματα που χρονίζουν.

    Με τον πολιτικό κίνδυνο να έχει πια ελαχιστοποιηθεί μετά τις εκλογές είναι πάντως πια σαφές πως η προσοχή των ξένων πλέον μεταφέρεται καθαρά στο πεδίο των πολιτικών αποφάσεων, οι οποίες θα βρίσκονται στο μικροσκόπιο τους προσεχείς μήνες.

    Υπό αυτό το πρίσμα είναι εξαιρετικά κρίσιμα τα δείγματα γραφής του προσεχούς εξαμήνου καθώς όσο συντομότερα πάρει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα τόσο ταχύτερα θα θωρακιστεί από τυχόν απρόβλεπτα γεγονότα, που είναι έξω από τον έλεγχο της όπως ήταν η πανδημία και η ενεργειακή κρίση οι οποίες καθυστέρησαν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εκείνη την περίοδο.

    Διαβάστε επίσης:

    Το «μυστικό» της Scope και η επενδυτική βαθμίδα

    S&P: Θέλουμε μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη για την επενδυτική βαθμίδα

    Στις αγορές με νέο 15ετές – Παράλληλη πρόσκληση σε επενδυτές για επαναγορά δύο τίτλων



    ΣΧΟΛΙΑ