• Οικονομία

    Εντοπίστηκε «κενό» στο Power Pass – Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τα αναδρομικά για το ρεύμα


    Κίνδυνο να χάσουν τα αναδρομικά ποσά από το Power Pass αντιμετωπίζουν χιλιάδες καταναλωτές, καθώς τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκε μια σοβαρή αστοχία του συστήματος.

    Όπως αναφέρουν φοροτεχνικοί το πρόβλημα δημιουργήθηκε σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα για το Power Pass και στη συνέχεια κατέθεσαν τη φετινή τους φορολογική δήλωση.

    Υπενθυμίζεται πως προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος, εκτός του να έχει κάποιος κυμαινόμενο τιμολόγιο ρεύματος και «καθαρό» οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, θα πρέπει να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020, δηλαδή αυτή που κατατέθηκε το καλοκαίρι του 2021.

    Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, το πρόβλημα εντοπίζεται και σε όσους υπέβαλαν μεταγενέστερα τη φορολογική δήλωση του 2021 χωρίς καμία αλλαγή στην κατοικία τους σε σύγκριση με το φορολογικό έτος 2020. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κατάσταση της αίτησης στην πλατφόρμα του Power Pass να μεταβληθεί από «υπό εκκαθάριση» σε «εκκρεμεί υποβολή».

    Το μήνυμα που εμφανίζει η πλατφόρμα, χωρίς να έχει γίνει καμία τροποποίηση ως προς τα στοιχεία της κατοικίας είναι το εξής:

    «Τα στοιχεία Κύριας κατοικίας έχουν τροποποιηθεί με αποτέλεσμα η κατάσταση της αίτησής σας να αλλάξει και να εκκρεμεί η υποβολή της. Παρακαλώ επιβεβαιώστε τα στοιχεία της αίτησης σας και προχωρήστε στην υποβολή της χρησιμοποιώντας το κουμπί υποβολή αίτησης».

    Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές

    Η πλατφόρμα για το Power Pass θα είναι ανοιχτή έως τις 5 Ιουλίου (μετά την παράταση που δόθηκε) για την υποβολή αιτήσεων.

    Ωστόσο, οι καταναλωτές συνιστάται να μπουν ξανά στην πλατφόρμα και να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους, ακόμα και αν δεν έχουν αλλάξει τη διεύθυνση κατοικίας τους.

    Μάλιστα, φοροτεχνικοί επισημαίνουν ότι το πρόβλημα έχει εντοπιστεί και σε περιπτώσεις φορολογούμενων που δεν έχουν αλλάξει κύρια κατοικία εδώ και 20 χρόνια.

    Στην πράξη, δεν θα απαιτηθεί η εκ νέου υποβολή της αίτησης στο Power Pass, αλλά θα χρειαστεί να «κλικάρουν» ξανά το πεδίο «Υποβολή αίτησης».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα είναι ήδη ενήμερο το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο επιχειρεί να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει.

    Διαβάστε επίσης:

    Σάμος – Βόρεια Εύβοια: Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτούμενες διακοπές έως 300 ευρώ – Xωρίς εισοδηματικά κριτήρια

    Σταϊκούρας: Δεν θα υπάρξει μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα – Τι είπε για πρόωρες εκλογές

    Γιώργος Στασινός (ΤΕΕ): 5+1 μεταρρυθμίσεις για την πρόοδο της χώρας



    ΣΧΟΛΙΑ