• Οικονομία

    ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο, ποιοι δικαιούνται απαλλαγή – Τη Δευτέρα τα νέα εκκαθαριστικά

    ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

    Μπορεί τα σημειώματα που θα λάβουν στα χέρια τους χιλιάδες ιδιοκτήτες να είναι ίδια με τα περσινά, αφού ο φόρος υπολογίζεται με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, ωστόσο εκτιμάται ότι θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις που θα καταβάλουν χαμηλότερο φόρο.

    Αιτία είναι τα μειωμένα εισοδήματα που παρουσίασαν στην εφορία για το έτος 2020, απόρροια των επιπτώσεων της πανδημίας.

    Παραδείγματα

    Ο φετινός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες έχουν μείνει αμετάβλητες από το 2018, ενώ οι νέες τιμές που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2022 θα αποτελέσουν τη βάση για τον καθορισμό του αλγόριθμου για τον φόρο ακινήτων που θα πληρωθεί το ερχόμενο έτος.

    • Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 2ου ορόφου στην Καισαριανή, κατασκευής του 1980 και εμβαδού 93 τετραγωνικών μέτρων, θα καταβάλει ΕΝΦΙΑ 275 ευρώ.

    • Διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου ορόφου, παλαιότητας 12 ετών το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Αγίας Βαρβάρας Αττικής, και ανήκει σε φορολογούμενο με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας κάτω των 60.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί φέτος με κύριο ΕΝΦΙΑ 141,47 ευρώ.

    • Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 75 τετραγωνικών, 3ου ορόφου στην Ηλιούπολη που έχει κατασκευαστεί το 2010 θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ 350 ευρώ.

    • Διαμέρισμα 180 τ.μ., 1ου ορόφου, με έτος κατασκευής το 1980 στην περιοχή της Εκάλης και ανήκει σε φορολογούμενο με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας πάνω από 1.000.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί και φέτος με ΕΝΦΙΑ 1.554,39 ευρώ.

    Διπλή δόση τον Οκτώβριο

    Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε να καταβάλουν τον φόρο σε 6 δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου είτε να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις στο τέλος Οκτωβρίου.

    Το ισχύον πλαίσιο προβλέπει ότι η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ταυτόχρονα με την 3η δόση του φόρου εισοδήματος. Ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν έως και σήμερα τις δυο πρώτες δόσεις της εφορίας. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα διάστημα 15 ημερών θα πρέπει να πληρώσουν τέσσερις διαφορετικές δόσεις, χωρίς να υπολογιστούν τυχόν οφειλές σε τράπεζες και ρυθμίσεις χρεών σε εφορία και ταμεία.

    Με αυτό το σκεπτικό οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν το δικαίωμα πληρωμής των δυο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ έως και το τέλος Οκτωβρίου, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί, ότι έως την ίδια ημέρα θα πρέπει να καταβληθεί και η 4η δόση του φόρου εισοδήματος, κάτι που έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο, φοβούμενο εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο τους επόμενους μήνες.

    Ποιοι θα έχουν έκπτωση 50%

    Μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες, που το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Επίσης, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν ξεπερνά τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για ένα ζευγάρι με ένα παιδί και τα 200.000 ευρώ για μια οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική επεξεργασία των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ του έτους 2020, πέρυσι απαλλάχθηκαν από το 50% ή ακόμη και από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ που αναλογούσε στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους 1.220.476 φυσικά πρόσωπα. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι δικαιούχοι της έκπτωση φόρου από τον ΕΝΦΙΑ να αγγίξουν τα 2 εκατ. φυσικά πρόσωπα.

    Σε περίπτωση που εργαζόμενος με δυο εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα είχε δηλώσει ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ το 2019 και φέτος για ένα διάστημα πέντε μηνών είχε τεθεί σε αναστολή εργασίας από την επιχείρησή του, το δηλωθέν εισόδημα διαμορφώνεται στις 11.500 ευρώ, αφού «έχασε» σχεδόν 7.500 ευρώ από τα μηνιαία εισοδήματά του. Αυτό σημαίνει πρακτικά, πως το δηλωθέν εισόδημα έπεσε κάτω από το όριο των 12.000 ευρώ που ορίζει ο νόμος για να λάβει την έκπτωση του 50% στον φετινό ΕΝΦΙΑ.

    Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή

    Η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται σε τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και σε εκείνες που περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80% και χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
    •  Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

    Εκπτώσεις 10%-30%

    Σημειώνεται ότι διατηρούνται και φέτος οι μειώσεις 10% – 30% στον ΕΝΦΙΑ για όλους τους φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα) ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας τους.

    Συγκεκριμένα ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται:
    – 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ.
    – 27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000 μέχρι 70.000 ευρώ.
    – 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000 μέχρι 80.000 ευρώ.
    – 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ.
    – 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

    «Ξηλώνεται» ο συμπληρωματικός φόρος

    Τέλος για τους περισσότερους ιδιοκτήτες θα μπει στον συμπληρωματικό φόρο που σήμερα επιβάλλεται σε όσους διαθέτουν ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη «φόρμουλα» για την ριζική αλλαγή του ΕΝΦΙΑ που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται ότι θα ενσωματωθεί στον βασικό φόρο από το 2022.

    Μέχρι σήμερα ο συμπληρωματικός φόρος πληρώνεται από τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν συνολική περιουσία άνω των 250.000 ευρώ και πλέον θα υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο. Με άλλα λόγια, θα καταβάλλεται μόνο σε περίπτωση που ένα ακίνητο αξίζει πάνω από 250.000 ευρώ, χωρίς να παίζει ρόλο η συνολική περιουσία του ιδιοκτήτη.

    Από τον έξτρα φόρο θα απαλλαχθεί ένας οικογενειάρχης που έχει ένα διαμέρισμα στην Αθήνα αξίας 200.000 ευρώ και ταυτόχρονα έχει στο όνομά του και ένα σπίτι στο χωριό αξίας 60.000 ευρώ. Σήμερα, πέραν του ΕΝΦΙΑ, πληρώνει έξτρα φόρο 45 ευρώ και από το 2022 θα απαλλαχθεί από τον συμπληρωματικό φόρο.

    Ωστόσο, από το φόρο θα απαλλαχθεί και ένας ιδιοκτήτης που διαθέτει 10 ακίνητα αξίας 150.000 ευρώ το καθένα. Μέχρι σήμερα καταβάλει συμπληρωματικό φόρο για τη συνολική περιουσία που αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ. Πλέον, όμως, δεν θα χρειαστεί να πληρώσει ούτε ευρώ στην εφορία, αφού κανένα από τα ακίνητα που διαθέτει δεν ξεπερνούν αυτοτελώς τα 250.000 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Τελευταία ευκαιρία υποβολής δηλώσεων για καλλιτέχνες, ξεναγούς και εργαζομένους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης

    ΕΕ: Στο 3% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στην ευρωζώνη



    ΣΧΟΛΙΑ