• Οικονομία

    Ένα δις την ημέρα από την εξαγωγή πετρελαίου βγάζει η Σαουδική Αραβία

    • Bloomberg
    γεώτρηση πετρελαίου


    Τα 30 δις δολάρια άγγιξαν οι εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας μέσα στον Μάρτιο, το υψηλότερο ποσό των τελευταίων έξι χρόνων.

    Η αξία των εξαγωγών αργού, η οποία πλέον αγγίζει το 1 δις δολάρια την ημέρα, αυξήθηκε κατά 123% μέσα σ’ ένα χρόνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία του Βασιλείου.

    Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκε στα 10,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, με τις τιμές πετρελαίου Brent να κυμαίνονται στα 112 δολάρια κατά μέσο όρο.

    Φέτος, η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε κατά 50% κυρίως λόγω των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Τα υψηλότερα έσοδα βοήθησαν το Βασίλειο να εμφανίσει πλεόνασμα προϋπολογισμού 57,5 δις ριάλ, δηλαδή 15 δις δολαρίων, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

    Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Σαουδική Αραβία θα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομίες στον κόσμο φέτος.

    Οι πέντε κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι της Σαουδικής Αραβίας είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο: Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, και ακολουθούν η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ.

    Οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 93% τον Μάρτιο στα 37,9 δις. δολάρια.

    Το μερίδιο των εξαγωγών πετρελαίου στο συνολικό ποσοστό διαμορφώθηκε στο 80% τον Μάρτιο, από 70% ένα χρόνο πριν.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Στο 1,5% η ύφεση το α’ τρίμηνο

    Στη «φάκα» του ΣΔΟΕ δεκάδες επιχειρήσεις για απάτες σε σιτηρά, καλαμπόκι και ζωοτροφές – Εικονικές εταιρείες και το σύστημα «CAROUSEL»



    ΣΧΟΛΙΑ