• Οικονομία

    ΕΚΤ: Βουλιάζει η ζήτηση για δάνεια στην ευρωζώνη – Πότε αναμένεται ανάκαμψη

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)

    Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)


    Στο ναδίρ φαίνεται ότι έχει φτάσει η ζήτηση για καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, με το νέο έτος να αναμένεται ανάκαμψη.

    Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον τραπεζικό δανεισμό, η πτώση στη χορήγηση των δανείων ήταν η μικρότερη το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο.

    Οι εκτιμήσεις για τον δανεισμό το 2024

    «Για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022, οι τράπεζες αναμένουν μικρή καθαρή αύξηση της ζήτησης για δάνεια προς επιχειρήσεις και για στεγαστικά δάνεια το πρώτο τρίμηνο του 2024», σημείωσε η ΕΚΤ.

    Η έκθεση η οποία καταγράφει τους όρους χορήγησης δανείων διαπίστωσε ότι οι τράπεζες συνέχισαν κατά το δ’ τρίμηνο να αυστηροποιούν τους όρους, αν και με πιο ήπιο ρυθμό, με εκτίμηση ότι  θα υπάρξουν πιο ευνοϊκοί όροι μέσα στο νέο έτος.

    Ο τραπεζικός δανεισμός αποτελεί ένα εργαλείο της ΕΚΤ για να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα και να επιστρέψει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2%, που είναι ο στόχος των ευρωπαίων τραπεζιτών από την έναρξη του κύκλου νομισματικής σύσφιξης της ευρωζώνης.

    Παρακολουθούν όμως με προσοχή την πορεία του ώστε η απότομη αύξηση των επιτοκίων να οδηγήσει στη λεγόμενη «ήπια προσγείωση» της οικονομίας και όχι σε βαριά ύφεση.

    «Σε όλες τις κατηγορίες των δανείων, η μείωση στη ζήτηση οφείλεται στο υψηλό επίπεδο των επιτοκίων», αναφέρει η ΕΚΤ, η οποία αποδίδει την μειωμένη ζήτηση στα επιχειρηματικά δάνεια και στη μείωση των επενδύσεων και στα καταναλωτικά στην υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης και την επιβράδυνση που παρατηρείται στην αγορά ακινήτων για κατοικίες.

    Οι προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων

    Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται δύο μέρες πριν την συνεδρίαση της ΕΚΤ για την πορεία των επιτοκίων. Οι αναλυτές αναμένουν μία ακόμα παύση από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης να παραμένει στο 4,5% καθώς και μία ακόμα επιβεβαίωση από την ομιλία της Λαγκάρντ ότι οι προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων από τον Απρίλιο δεν αντιστοιχούν στον σχεδιασμό της ΕΚΤ.

    Πάντως, παρά τη σκληρή στάση από τα γεράκια της ΕΚΤ, οι αναλυτές έχουν κλειδώσει την μείωση των επιτοκίων μέσα στο έτος, χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί το μέγεθος. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε τις προάλλες ότι είναι πιθανή μία μείωση μέσα στο καλοκαίρι.

    Διαβάστε επίσης:

    Vanguard: Γιατί αυξάνει τις θέσεις του στα ελληνικά ομόλογα ο επενδυτικός κολοσσός

    Μακκόλ (ΕΚΤ): Αργοπορία τραπεζών στην αντιμετώπιση των ριψοκίνδυνων δανείων real estate

    Πανέτα (ΕΚΤ): Τα σχέδια ρευστότητας των τραπεζών πρέπει να είναι «ρεαλιστικά»



    ΣΧΟΛΙΑ