• Οικονομία

    EKT: Τον Απρίλιο οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων στοιχηματίζουν οι αγορές

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ


    Τα νεότερα από το μέτωπο του πληθωρισμού αποτύπωσαν μεγαλύτερη υποχώρηση του αναμενόμενου τροφοδοτώντας ελπίδες για πρόωρες και μεγαλύτερες μειώσεις στα επιτόκια το επόμενο έτος από την ΕΚΤ.

    Οι traders τοποθετούν πλέον την περίοδο των πρώτων μειώσεων την άνοιξη, με τα στοιχήματα να συγκλίνουν σε μία κίνηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Απρίλιο, ενώ σταδιακά ανεβαίνει το ποσοστό όσων υποστηρίζουν ότι τα επιτόκια θα πέσουν ήδη από την συνεδρίαση  του Διοικητικού Συμβουλίου τον Μάρτιο.

    Οι εκτιμήσεις των traders

    Οι αγορές πλέον στοιχηματίζουν σε τέσσερις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης η μία μέσα στο 2024, με τα προηγούμενα στοιχήματα να συγκλίνουν στις τρεις μειώσεις μέσα στο επόμενο έτος.

    Η αισιοδοξία αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι κατά 70% υποστηρίζουν και μία πιθανότητα για μία πέμπτη μείωση, η οποία θα μπορούσε να επιστρέψει μέσα σε λίγους μήνες το επιτόκιο αναχρηματοδότησης  από το 4,5% στο 3,15%, σύμφωνα με το Bloomberg.

    To θετικό κλίμα, το οποίο όμως μέχρι στιγμής δεν έχει αποτυπωθεί στις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, ενισχύθηκε και από τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, με τις τιμές να υποχωρούν περισσότερο του αναμενόμενου.

    Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού οι traders έχουν δείξει μία τάση να διαψεύσουν το αυστηρό ύφος των τραπεζιτών, υποστηρίζοντας ότι η νομισματική χαλάρωση θα έρθει νωρίτερα του αναμενόμενου.

    Σήμα για παγκόσμια νομισματική χαλάρωση

    Με τις Fed και ΕΚΤ να έχουν στείλει το σήμα ότι πιθανώς να έχουν τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων, οι αγορές μετράνε ανάποδα για τις πρώτες μειώσεις τοποθετώντας τον χρόνο έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης όλο και νωρίτερα.

    Και στην περίπτωση της Fed τα στοιχήματα δείχνουν υποχώρηση της αυστηρής πολιτικής από τον Μάιο του 2024 και περισσότερες μειώσεις μέσα στον χρόνο, από αυτές που έχουν προβλέψει οι Αμερικανοί τραπεζίτες.

    Στον αντίποδα, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν να διαψεύδουν σε δηλώσεις τους τις αγορές, υποστηρίζοντας ότι οι συζητήσεις για μειώσεις δεν έχουν καν τεθεί στο τραπέζι.

    Επιμένουν τα γεράκια

    «Πιστεύουμε ότι είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι η ΕΚΤ να αναγνωρίσει επίσημα ότι έχει υπεραντιδράσει κατά την νομισματικής της πολιτική», δήλωσε ο Simon Harvey, επικεφαλής ανάλυσης συναλλάγματος της Monex Europe Ltd.

    Οι συζητήσεις αυτές γίνονται σε μια περίοδο που η Ευρώπη φλερτάρει με την ύφεση, καθώς η οικονομία της επιβραδύνεται.

    Τα γεράκια της ΕΚΤ πάντως δεν πτοούνται από τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Άλλωστε οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η ύφεση θα είναι επιφανειακή.

    Επιμένουν όμως ότι η μάχη για τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει, κάτι που υποστήριξε και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε πρόσφατες δηλώσεις της.

    Διαβάστε επίσης:

    Κριστίν Λαγκάρντ: Θα συζητήσουμε σύντομα για τις αγορές ομολόγων

    Λαγκάρντ: Ο γιος μου με αγνόησε, επένδυσε σε crypto και τα έχασε σχεδόν όλα!

    Bundesbank: «Καμπανάκι» Μπουχ για τράπεζες – Κίνδυνοι από τις αυξήσεις των επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ